Járvány

2020.05.02. 13:02

Vigyázzunk az abroncsokra a koronavírus idején is!

Ha egy járművet hosszú ideig nem mozgatnak, az károsíthatja a gumiabroncsokat.

Forrás: Shutterstock

A Magyar Gumiabroncs Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy

ha az autó mindig ugyanabban a változatlan helyzetben áll, a kocsi tömege folyamatosan ugyanazt a képeslapnyi részt nyomja, így óhatatlan, hogy az abroncsunk deformálódni fog.

Természetesen minél nehezebb egy jármű, annál intenzívebb a gumiabroncsok nyomása. Magától értetődik, hogy a lakóautó gumiabroncsa teljesen más terhelésnek van kitéve, mint egy moped gumiabroncsa – írták közleményükben.

„Ha tudjuk, hogy járművünk hosszabb ideig nem fog mozogni, megakadályozhatjuk a károkat”

− figyelmeztet a szövetség.

A csak nyáron üzemeltetett kabriók, motorkerékpárok, mobilházak és pótkocsik tulajdonosai előtt régóta ismert ennek mikéntje. A koronavírus idején sokan home office-ban dolgoznak, és akár hetekig nem kell használniuk az autójukat: nekik sem árt tisztában lenni azzal, hogy

a legegyszerűbb óvintézkedés az, ha a régi (például csereérett téli) gumiabroncsokat egyszerűen fent hagyjuk az autón, és leparkolunk vele egy száraz felületen.

Fű, talaj, bármilyen olyan felület, ami párologtathatja a reggeli párát mindenképpen kerülendő; ellenkező esetben az autónk nem, de az alvázunk rozsdásodása mindenképpen magasabb fokozatba kapcsol – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!