Egészség

2020.03.20. 10:00

Vitalizáló reggelivel a tavaszi fáradtság ellen

A tavasz kezdetével sokan panaszkodnak szokatlan fáradtságra és gyengeségre. Ennek oka a kevés tápanyag, ásványi anyag, vitaminbevitel. Staharóczky Noémi táplálkozási szakértőt kérdeztük arról, mit tehetünk azért, hogy jól induljon a nap, és minél hamarabb leküzdjük a tavaszi fáradtságot.

Forrás: noemi.diet

Törő Enikő

Staharóczky Noémi táplálkozási szakértőt kérdeztük arról, hogy mi az oka a tavaszi fáradtságnak, mit tehetünk ellene és hogyan kezdjük úgy a napot, hogy estig kitartson az energiánk. Mint megtudtuk, tavaszi fáradtság ugyan van, de nem mindenkit „ér el”. Annál ,,jelentkezik” ez, akinek a vitamin és ásványi anyag szintje télen a ,,padlóra kerül”, ugyanis egyáltalán, vagy csak nagyon kis mértékben figyel a táplálkozására. A rossz táplálkozási szokások eredménye a fáradtságérzet, gyengeség, emellett az immunrendszer is gyengül, így a szervezetünk sokkal könnyebben reagál rosszul az influenzára, vírusfertőzésekre stb. Amennyiben a megelőzést már lekéstük, akkor érdemes a minél gyorsabb ,,feltöltődést” választani, ezzel kapcsolatban több tanácsot osztott meg velünk a szakértő.

Tápláló reggeli

Nagyon fontos a tápláló reggelit bevezetni a mindennapokba, emellett nem árt egy kis reggeli mozgás is. A táplálkozás nem egyenlő az evéssel, ugyanis, mint Staharóczky Noémi kifejtette, a táplálkozás lényege a tápanyagokban gazdag étel fogyasztása. Hozzátette, a nagy mennyiségű, nem megfelelő minőségű étel fogyasztása gyakran alultáplált kövérséghez vezet – az utóbbi években ugyanis már ilyen is van, az alultápláltság új értelmet nyert. A reggelivel az ember megadhatja a kellő energiát egy napra. Fontos lassan lebomló szénhidrát-, protein-, rostdús reggelit fogyasztani. Akár egy tál teljes kiőrlésű zabkása, zabpehely vízben, illetve növényi tejben főzve megfelelő reggeli lehet, szezonális gyümölccsel, diófélékkel, illetve egy-két kiskanál mézzel dúsítva. Egészséges reggeli lehet a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztása, növényi proteinnel. Növényi proteineket pástétomokkal vihetünk be. Az első gondolata mindenkinek a májpástétom, ha pástétomról van szó, mondta el Staharóczky, azonban nemcsak erre lehet gondolni, hanem hüvelyes zöldségekből készült krémekre is. Akár zakuszkát is lehet fogyasztani. A reggeli szendvicset dúsíthatjuk csírákkal. A csíra az egyik legjobb immunerősítő tavasszal, ugyanis számos ásványi anyagot tartalmaz, előemésztett enzimeket ad. Otthon csíráztatni csakis biomagokból szabad, mely a legtöbb natúrboltban megtalálható, illetve online is termeszthető. Ajánlott a retekmagból kifejlődött csíra, illetve a brokkoli, lucerna stb. ,,Ezek a magvak az életet rejtik magukban” – tette hozzá. ,,Irány vasárnap medvehagymát szedni” – hívta fel a figyelmet a táplálkozási szakértő, ugyanis az idei enyhe tél miatt a megszokottnál már egy hónappal hamarabb lehet találni medvehagymát, ami szintén nagyon jó immunerősítő.

A tavaszi megbetegedéseket tekintve szintén fontos kiemelni, hogy sokkal fogékonyabbak vagyunk akkor a különböző köhögéses, influenzás, vírusos megbetegedésekre, ha le van gyengülve az immunrendszerünk. A gyömbértea, csalántea, fokhagyma és torma rendszeres fogyasztása felpörgeti az immunrendszer felerősödését, ezért ezeket érdemes a mindennapi táplálkozásba bevezetni. Továbbá a petrezselyem és spenót is hasonló hatással bírnak.

A tízórai szintén fontos része a napnak, ajánlott zöldturmixokat fogyasztani. A legtöbb turmix dúsítható zöldpormix-szel, mely szintén bio-, natúrboltokban, illetve online is kapható. A turmixba továbbá lehet tenni különböző magvakat, alapnak pedig megfelelő a növényi tej, víz és gyümölcsök.

Ahhoz, hogy jól induljon a nap, reggeli előtt érdemes egy kis sportot is bevezetni. Ébredés után citromos, gyömbéres vagy csalános vizet ajánlott fogyasztani, 15–20 perc múlva sportolni, majd elfogyasztani az egészséges, tápláló reggelit.

 

Tavaszi energiaturmix

A turmix elkészítési ideje körülbelül 5 perc, szükséges hozzá konyhai turmixgép. Hozzávalók 750 ml mennyiséghez: 1 alma – kicsumázva, darabolva, 1 banán, 1 citrom kifacsart leve, 1 diónyi gyömbér, 1 fél marék csalán friss hajtása, 1 fél marék spenót (ha lehet bio), 150 ml szűrt víz, 350 ml szűrt víz (legvégén hozzáadva). Az összes hozzávalót (kivéve a 350 ml vizet) beletesszük a turmixgép tölcsérjébe és 30–40 mp alatt simára pépesítjük. Hozzáöntjük a második adag vizet is és összeforgatjuk. Kb. 750 ml friss, energiadús, vitalizáló, vassal teli zöldturmixot kapunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!