Életmód

2007.11.07. 09:20

Érvek és ellenérvek az önéletrajz-írás mellett

<p>Az önéletrajz önmagában még nem elég az állás elnyeréséhez, hiszen nem képes elég plasztikusan tükrözni azt a sokféle tulajdonságot, képességet, szakismeretet, amelyek mindannyiunkat jellemeznek.</p>

- Sokan az gondolják, hogy felesleges az önéletrajz-írással fáradni mondván, úgysem az a lényeg. Az önéletrajzot az álláskeresés során csupán, mint az egyik eszközt kell figyelembe vennünk.Hibás az érvelés, hogy az álláskeresés idején vannak az önéletrajzírásnál fontosabb teendők, mint például a kapcsolatépítés, amelynek során sokkal hatékonyabban lehet megszerezni egy állást, mint több száz szétküldött önéletrajzzal. Igen ám, de a legremekebb kapcsolat is kérni fog egyfajta írásos bemutatkozást. 

Az önéletrajzok csak arra jók, hogy kiszűrjék az alkalmatlanokat.” - Ez valóban egyfajta szűrés. Alapvető érdek, hogy a jelentkezés az „elutasítandók” oszlopa helyett az „elbeszélgetésre behívandók” oszlopába kerüljön.

„A szakmai önéletrajz elég passzív és nem képes tükrözni a pályázó dinamizmusát vagy briliáns képességeit.” - A legfontosabb érv az önéletrajz mellett viszont az, hogy egy olyan világban, ahol ez a dokumentum bevett dolog és elengedhetetlen a felvételi folyamat során, annak hiánya hátrányos helyzetbe hozhatja. A munkáltatók tényleg használják az önéletrajzokat, egyrészt, hogy valóban kiszűrjék a nem megfelelő jelentkezőket, másrészt, hogy a későbbiek során egy érdekesnek tűnő anyag tulajdonosát megkeressék egy megüresedő állás betöltésénél, harmadrészt – ha már állásban van az illető – a különböző előléptetési lehetőségek mérlegelésénél. 

Az önéletrajz megírásakor át kell átgondolni, mit akar magával kezdeni, milyen képességei, személyiségjellemzői, előnyös és hátrányos tulajdonságai vannak. Ezért nem javasolt, mással – például, erre szakosodott tanácsadóval – elkészíttetni az önéletrajzát, hiszen senki más nem ismerheti jobban önt, illetve a szakmai pályafutását, annak egyes részleteit. Az is sokat számít, hogy ön így belead valamit az anyagba a személyiségéből, a jelleméből is.

Magyarországon ma már egyre többen tisztában vannak a szakmai önéletrajz elkésztésének legalapvetőbb követelményeivel. Mindamellett nálunk még mindig inkább az osztrák, illetve német nyelvterületről átvett struktúrájú önéletrajzok uralkodnak. Ez egyáltalán nem rossz, ha figyelembe vesszük a Magyarországon meghatározó szerepet játszó osztrák, és főleg német befektetőket. Azonban a cél az, hogy a jelentkezők tömegéből egyrészt valamilyen módon kiemelkedjék a mi anyagunk, másrészt már az elején elég figyelemfelkeltő legyen, hogy végigolvassák.

Mindenképpen szükséges önéletrajzot készíteni, és az legyen nagyon alapos, figyelemfelkeltő, hogy bármikor szétküldhesse, ha arra lesz szüksége.

Topjob.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!