Klímaválság

2021.08.03. 15:32

Tovább súlyosbítja a felmelegedést az Oroszországban felszabaduló metán

A metán különösen veszélyes, mivel jóval nagyobb mértékben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy mennyiségben szabadult fel klímakárosító metángáz Oroszország egyes permafroszt, vagyis örökké fagyott talajú területein. A folyamat, amelynek oka a német kutatók szerint a tavalyi szélsőséges meleg, különösen veszélyes, mivel a metán jóval nagyobb mértékben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid.

A Nikolaus Froitzheim, a Bonni Egyetem Geotudományi Intézetének szakembere és csoportja a levegőben lévő metán koncentrációját és a talaj minőségét vetették össze. Eredményeikről az amerikai PNAS tudományos folyóiratban számoltak be.

Oroszország szibériai szárazföldi területének csaknem kétharmada tartósan fagyott állapotban van. Ebben a permafroszt talajban nagy mennyiségben találhatóak meg növények és állatok maradványai, amelyek többségét még nem bontottak fel a mikrobák. Ezek akkor aktiválódnak, ha a hőmérséklet megemelkedik és a talaj megolvad. A bomlási folyamat közben pedig metán szabadul fel. A kutatók a vizsgálat eredményei alapján megállapították továbbá azt is, hogy mészkövet tartalmazó területeken különösen sok gáz szabadul fel.

A jelenséggel foglalkoztak már korábbi tanulmányok is. A tudósok most azt vizsgálták, hogy a gáz más utakon is kijut-e a légkörbe.

Jöhet még rosszabb is...

A Szibéria északi részén lévő Tajmir-félszigetnél és a Szibériai-fennsík peremén 2020 nyarán mintegy öt százalékkal növekedett meg a metánkoncentráció és ez hónapokon át stagnált. A területeken ugyanis a talajképződmények nagyon vékonyak vagy teljesen hiányoznak, ez pedig lehetetlenné teszi a szerves anyagok lebomlását, ami a metán forrása. Továbbá a kutatók attól is tartanak, hogy a mészkőben lévő, jéggel és gázhidrátokkal teli repedések és barlangrendszerek a felmelegedés hatására áteresztővé válnak, és utat nyitnak a metánból álló földgáznak a felszín felé.

Észak-Szibéria földfelszíne alatt hatalmas mennyiségű metánt sejtenek a kutatók. Feltételezésüket helyi mérésekkel és modellszámításokkal akarják igazolni.

Ha az olvadás miatt ez a rengeteg metán a légkörbe jut, akkor drámai hatások érik a már enélkül is túlhevült klímát – fejtette ki Froitzheim.

Hinrich Schaefer, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont munkatársa is megerősítette, hogy a permafroszt talajban lévő metánmennyiség felszabadulása jelentősen súlyosbítaná a klímaválságot. Mindezek mellett pedig Oroszország egyes részein idén nyáron is nagy a hőség, amitől pusztító erdőtüzek is keletkeztek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!