Balatoni nyár

2021.10.30. 11:25

Történelmi csúcs dőlt meg a balatoni hajózási szezonban

Idén módosított útvonalakon, sűrített hajójáratokkal, bővített programhajó-kínálattal és változatlan árakkal készültek a nyárra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Balatonon október 24-én zárult személyhajózási szezonban csaknem 21 százalékkal nőtt a menetrendi hajók forgalma az előző évhez képest. A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint ezzel történelmi csúcsot döntött a balatoni kompok utasforgalma is, az összesített utasszám megközelítette a 2 milliót.

A 175. hajózási szezonban a menetrendi hajókon legtöbben a Fonyód és Badacsony, valamint a Siófok, Balatonfüred és Tihany között közlekedő járatokon utaztak, előbbieken 180 ezeren, utóbbiakon pedig 172 ezren. Ezenkívül 35 ezer utas a Balatonboglár és Révfülöp, illetve 26 ezer utas a Balatonföldvár és Tihany közötti járatokat vette igénybe.

A Bahart séta- és nosztalgiahajóin összesen 126 ezren utaztak, ami több mint 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Idén is népszerűek voltak továbbá a programhajók, amelyek újabb kikötőkből váltak elérhetővé.

A Szántód és Tihany között közlekedő komp forgalma már október közepén meghaladta a rekordnak számító 2019-es év egészét, az utasszám 15 százalékkal nőtt. Az erős főszezon után szeptemberben és októberben is 20 százalékkal többen utaztak, mint 2019-ben.

A menetrendi hajózási szezonzárásáig a személyhajókon és kompokon szállított utasok száma majdnem 2 millió volt.

A kompok továbbra is egész évben közlekednek. Október 30-án Halloween Hajókat indít a társaság Balatonfüredről és Siófokról.

A Bahart a 175. hajózási szezont jubileumi rendezvénysorozattal, flottamodernizációval, utaskomfortot javító és stratégiai fejlesztések elindításával, megújult honlappal, módosított útvonalakon, sűrített hajójáratokkal, bővített programhajó-kínálattal és változatlan árakkal várta az utasokat. Jövőre pedig folytatódnak a fejlesztések, 4 új hajó érkezik a Balatonra, lesz online jegyvásárlás, kényelmesebben érhetőek majd el a desztinációk, vagyis a fogadó területek, frissül az arculat és megkezdődik a hosszabb távú stratégiai fejlesztések előkészítése és tervezése is.

Veigl Gábor vezérigazgató elmondta, a 10,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaság a tavalyi 3,3 milliárd forintos árbevételnél idén valamivel többet, 3,5 milliárd forintot remél.

Tavaly a 2019-es rekordévhez képest a komp forgalma 90 százalékra, a személyhajóké 75 százalékra esett vissza a pandémia hatására. A kiesést viszont csaknem teljesen kompenzálni tudták vízépítési munkákkal. Az ingatlanértékesítéseknek köszönhetően végül kiugró, több mint egymilliárd forintos eredménnyel zárták az elmúlt évet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!