Közlekedési zűrzavar

2021.10.31. 10:15

Számos repülőjárat betiltását követeli a Greenpeace

A repülőjáratokkal szemben ugyanis a vasúti közlekedés sokkal környezetbarátabb megoldás lenne az Európán belüli utazásra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Greenpeace jelentése szerint a népszerű rövidtávú európai repülőjáratok csaknem fele helyettesíthető lenne vasúti közlekedéssel. A 30 legnépszerűbb, Európai Unión belüli rövidtávú járat 53 százaléka esetében ugyanis létezik közvetlen vasúti összeköttetés a két helyszín között.

Az OBC-Transeuropa olaszországi intézet a 150 legfontosabb Európai Unión belüli rövidtávú járatot, valamint a 250 legfontosabb Európán belüli rövidtávú járatot elemezte. Kizárták az elemzésből a szigetek összeköttetését biztosító járatokat, hiszen azok vasúttal nem pótolhatóak.

A legtöbbet használt járatok 10 százaléka esetében a távolság 4 óra alatt, további 19 százalék pedig 6 óra alatt teljesíthető vonattal.

Ausztriában ez a rövid repülőutak 80 százalékára érvényes.

A közvetlen éjszakai vonatokkal együtt tehát Európában a rövid járatok csaknem fele kényelmesen helyettesíthető vonatúttal – mutatott rá a Greenpeace szóvivője, Herwig Schuster.

A szervezet a könnyen pótolható járatok betiltását követeli Ausztriában. Ezekhez tartoznak a Bécs és Budapest, Prága, valamint München között közlekedő repülők is.

Ha az Európán belüli 250 legnépszerűbb repülőjárat mindegyikét vasúti járattal helyettesítenék, az évente 23,5 millió tonnányi szén-dioxidot spórolna meg. Ez Horvátország éves kibocsájtásának felel meg.

A Greenpeace szerint a cél érdekében a vasút fejlesztésére van szükség, illetve arra, hogy ez a közlekedési forma a repülésnél sokkal olcsóbb legyen. Emellett elsősorban Kelet- és Délkelet-Európában jóval gyorsabbá és gyakoribbá kell tenni a vasúti közlekedést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!