Ökológia

2020.12.30. 10:47

Románia legpokolibb barlangjában egy százlábú uralkodik

Bár a Movile-barlang levegője mérgező, mégis a legkülönfélébb élőlényeknek nyújt menedéket.

Forrás: Shutterstock

Az 1986-ban felfedezett romániai Movile-barlang nem a legbarátságosabb hely; 5,5 millió éve el van zárva a külvilágtól, nincs fény és oxigén, ráadásul levegője mérgező gázokkal van tele. Azt hihetnénk, ilyen környezetben az élet nem maradhatna meg, de a természet erre is rácáfolt; összesen 35 endemikus (vagyis kizárólag itt megtalálható) faj él ezen a pokoli helyen. Kutatók egy csoportjának sikerült azonosítania a barlang csúcsragadozóját is – írja a Science Alert tudományos portál cikke alapján az Origo.

A Cryptops speleorex névre keresztelt új faj nem egy hatalmas fenevad, hanem egy mindössze 52 milliméter hosszú százlábú.

„Az általunk bemutatott százlábú egy mérgező ragadozó, a barlangban felfedezett állatok közül messze a legnagyobb”

– írták a kutatók.

„Figyelembe véve, hogy a föld alatti rendszer hierarchiájának legmagasabb szintjén áll, a Cryptops speleorex nevet adtuk neki, ami magyarul a barlang királyát jelenti.”

A Movile-barlangban az ember csupán 5-6 óráig tudna életben maradni; a levegőben alig van oxigén, viszont bőségesen tartalmaz metánt, ammóniát és szén-dioxidot.

A mérgező környezet ellenére a legkülönfélébb állatok – apró pókok, férgek, vízi skorpiók – élnek itt, melyek mindannyian a kemolitotróf (szervetlen vegyületek oxidációjával energiát előállító) baktériumok által biztosított tápanyagokra vannak utalva.

A barlangrendszer ökoszisztémája nem csak tápláléklánca miatt különleges, az itt tanyázó lények teljesen egyedi evolúciós utat jártak be az eltelt évmilliók során; színüket és látásukat egyaránt elvesztették.

A Cryptops speleorex a barlang endemikus állatai közé tartozik, a kutatók DNS-analízissel igazolták, hogy egy sehol máshol nem megtalálható, a speciális környezethez kifogástalanul alkalmazkodott új százlábú faj nyomára akadtak.

A 20 méterrel a felszín alatt húzódó üreget eddig nem tudták teljes terjedelmében feltérképezni a szakemberek, így nem kizárt, hogy hamarosan a most talált százlábúnál is termetesebb ragadozóba botlanak.

Az eredmények a ZooKeys című szakfolyóiratban jelentek meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!