újjászületés

2019.12.06. 10:56

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt

Audrey Mash újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy valóságos csoda, ami vele történt.

Forrás: Shutterstock

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban.

Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő teste erősen kihűlt, eszméletét vesztette és megállt a szíve.

Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) készülékkel, vagyis speciális testen kívüli szívmotorral kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.

Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. Hozzátette, hogy

a pácienst neurológiai károsodás sem érte.

Spanyolországban ez az első olyan dokumentált eset, amikor ilyen hosszú szívmegállás után valaki életben marad és felépül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!