rejtőzködő gyilkosok

2021.10.08. 06:00

GMO-baktériumot használnak fel aknakeresésre izraeli kutatók

Genetikailag módosított baktériumot fejlesztettek ki taposóaknák felderítésére izraeli kutatók – közölte a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI).

GAZIANTEP, TURKEY - JUNE 20: Special Demining Team (OMAT) of Turkish Armed Forces train at their units in Gaziantep, Turkey on June 20, 2020. Special Demining Team is working with the surgeon's sensitivity at mine fields where most people are afraid to act when they see the "no entry" sign. Kerem Kocalar / Anadolu Agency (Photo by Kerem Kocalar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Kerem Kocalar

Az új módszerrel emberek vagy állatok életének kockáztatása nélkül lehet észlelni a taposóaknákat, amelyek a múltbéli háborúk után felderítetlenek maradtak. A HUJI becslése szerint mintegy 100 millió ilyen akna létezik a világon.

A Nemzetközi Kampány a Taposóaknák Betiltásáért (ICBL) nevű nemzetközi civil szervezet szerint

évente több ezer embert öl meg vagy sebesít meg taposóakna vagy más, háborúkból visszamaradt robbanóanyag.

A kifejlesztett baktérium észleli az éles taposóaknát, a robbanóanyag pernyéjére reagálva világítani kezd, távolról, például drón segítségével lefotózható, így nem kell az aknamezőre lépni. A technológia azon az tényen alapul, hogy az aknák nincsenek hermetikusan lezárva, így a robbanóanyagok maradványai kijutnak belőlük és a felette lévő földrétegben felhalmozódnak.

A szakértők az E. coli baktériumot genetikai módosítással képessé tették a kémiai dinitro-toluol (DNT), a TNT robbanóanyag illékony melléktermékének észlelésére. Idővel a DNT-felhő beszivárog az aknát fedő földrétegbe. A baktérium ezt „szagolja ki” és gyorsan észlelhető fényt bocsát ki. A fényhatás érdekében a tudósok az óceánokban természetes úton fényt kibocsátó tengeri baktériumok génjeit használták.

A kólibaktérium könnyen hozzáférhető, olcsó, biológiailag lebomló és nagy területek ellenőrzésére is használható, gyorsan, órák alatt észleli az aknákat

– fejtették ki a kutatók.

A baktériumok más anyagok észlelésére is kifejleszthetők, így az új módszer többféleképpen hasznosítható.

Borítókép: A török hadsereg aknakutató katonájának kiképzése Gaziantep településen, Törökországban 2020. június 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!