Nyírfák alatt

2021.09.15. 19:50

Egy faház padlásán lett meg egy háború alatt eltűnt festmény Lengyelországban

Egy lódzi faház padlásán lett meg 2019-ben egy, a második világháború alatt eltűnt értékes festmény Lengyelországban; Albert Edelfelt (1854-1905) finn festő Nyírfák alatt című olajképét kedden Varsóban adták át a Nemzeti Múzeumnak.

Forrás: Wikimedia

A svéd nemzetiségű portréfestő, grafikus és illusztrátor festménye 1923-ban került a lengyel állami műgyűjtemény nyilvántartásába, a második világháború előtt egy arisztokrata családi rezidencia falán lógott a közép-lengyelországi Spala faluban.

A háború alatt egy német katonai parancsnokság rendezkedett be a kastélyban, a háború végén az épületet szovjet katonák kifosztották és felgyújtották, a festmény sorsa ismeretlen maradt.

2019-ben azonban egy házaspár, Katarzyna és Krzysztof Kaczmarek egy festményre bukkant az asszony dédanyjának lódzi házában, és mindent megtettek megmentésére és eredetének tisztázására. Végül a képet átadták egy hivatásos restaurátornak, és a kulturális minisztériumhoz fordultak annak tisztázására, nem világháborús fosztogatásból származik-e.

Albert Edelfelt szerzett először nemzetközi elismertséget a finn festészetnek. Portréi és történelmi tárgyú képei, a hétköznapi élet egyszerűségét vagy a párizsi nyüzsgést bemutató képei egyaránt népszerűek.

A varsói kormány szerint több mint félmillió műalkotás veszett el Lengyelországban a második világháború alatt. Az elveszett műveknek az 1990-es évek eleje óta vezett jegyzékébe eddig bő 60 ezer műtárgyat sikerült felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!