Ország-világ

2020.10.14. 10:32

Egy 15 évesen meghalt fiú lehet az első Y-generációs szent

Carlo Acutist a napokban avatták boldoggá Szent Ferenc városában, az olaszországi Assisiben.

Assisi, 2020. október 13. A 15 évesen leukámiában elhunyt olasz fiú, Carlo Acutis bekeretezett fényképe az Assisi Szent Ferenc-bazilikában tartott boldoggá avatási szertartáson Assisi városban 2020. október 10-én. A Vatikánban 2020. február 22-én tették közzé azt a dekrétumot, amely elismeri Carlo Acutis tanúságtevõ életét. A közép-olaszországi város Assisi Szent Ferencnek, a ferences rend alapítójának, Olaszország védõszentjének a szülõvárosa. MTI/AP/Gregorio Borgia

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

Egy tizenöt éves korában meghalt, hitét az interneten terjesztő olasz fiú lehet a katolikus egyház első Y-generációs – azaz 1980 és 1995 között született – szentje. Carlo Acutis 2006-ban hunyt el leukémiában, de már korábban is az „internet patronáló szentjeként” tartották számon – olvasható Mártonffy Attila cikkében a Magyar Nemzet oldalán.

Szombaton Assisiben, a Szent Ferenc-bazilikában avatták boldoggá, s így már csak egy lépés választja el a szentté avatástól – ezzel ő lehet a legfiatalabb a sorban.

A jótékonysági tevékenységéért széles körben dicsért tinédzsert – aki több csodát is rögzített online, továbbá honlapokat üzemeltetett katolikus szervezetek számára – el is indították ezen az ösvényen, miután a Vatikán hivatalosan is elismerte, hogy a fiú a csodával határos módon megmentette egy másik fiú életét.

Az egyház szerint Carlo az égiek segítségével, imáival közreműködött egy súlyos és ritka betegségben szenvedő brazíliai fiú gyógyulásában.

A 15 évesen leukémiában elhunyt olasz fiú, Carlo Acutis a ravatalon fekszik az Assisi Szent Ferenc-bazilikában tartott boldoggá avatási szertartásán Assisi városban 2020. október 10-én. A Vatikánban 2020. február 22-én tették közzé azt a dekrétumot, amely elismeri Carlo Acutis tanúságtevő életét
Fotó: Gregorio Borgia / MTI/AP

„Carlo az interneten terjesztette az evangéliumot, s azon igyekezett, hogy a lehető legtöbb embert elérje” – hangoztatta Agostino Vallini bíboros a boldoggá avatási ceremónián. Ahhoz azonban, hogy Acutis szentté válhasson, a Szentszéknek igazolnia kell a fiú egy második csodatételét is. Ezt a követelményt azonban Ferenc pápa felfüggesztette, mondván, elegendő a korábban előidézett csodák sorozata.

Carlo Acutis 1991-ben született Londonban, olasz szülők gyermekeként. A család nem sokkal később Milánóba költözött, a fiú élete nagy részét ott is töltötte. „Megvolt benne a természetes elrendeltetés a szent dolgok iránt” – nyilatkozta édesanyja, Antonia Salzano nemrégiben a Corriere della Sera című olasz lapnak. Teljesen normális kisfiú volt, gyakran viccelődött, megnevettette osztálytársait és tanárait. Szeretett focizni, videójátékozni, ráadásul édesszájú is volt – nem tudott nemet mondani a Nutellára vagy a fagylaltra. El is hízott rendesen, s ekkor döbbent rá, hogy erős önuralomra van szüksége. Ez volt az első komoly csatája a szenvedéllyel szemben, ami megtanította, hogy előbb a kis dolgok legyőzésével kell kezdeni.

„Mit ér, ha ezer csatát is nyerünk, de nem tudunk uralkodni saját szenvedélyünkön?”

– szokta volt mondogatni.

A tizenéves Carlo nagy vonzalmat érzett a számítógépek iránt, s autodidakta módon megtanult programozni is – emlékeztet a BBC az édesanya visszaemlékezése alapján. A fiú azonban nem csevegésre és játékra használta a komputert, hanem gondozta a helyi katolikus közösségek honlapjait, és saját maga is létrehozott néhányat. Felismerte a technológia veszélyeit is, erre utalt Ferenc pápa, amikor tavaly szót ejtett a fiúról.

„Acutis látta, hogy sok, a többitől különbözni akaró fiatal ember valójában oda jut, ahová a többi: az előttük lévő fejlett elektronikai eszközök kényszerfogyasztóvá és zaklatottá teszik őket”

– figyelmeztetett a katolikus egyházfő.

A tinédzser jótékonysági munkát is végzett, és a saját pénzével segítette a hátrányos helyzetűeket a környezetében, valamint önkéntes munkát is vállalt egy milánói szükségkonyhán. „Megtakarított pénzéből hálózsákokat vásárolt a hajléktalanoknak, este pedig meleg italt vitt nekik” – mesélte édesanyja a Katolikus Hírügynökségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!