már megtekinthetők

2021.05.19. 13:39

Ázsiai vadkutyák születtek a fővárosi állatkertben

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze.

Budapest, 2014. május 19. Ázsiai vadkutyakölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014. május 19-én. Az összesen hat kölyök március 12-én született. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A dzsungel könyvéből ismert dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben – tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

A tíz kölyök még március 23-án jött a világra, ám az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, mivel ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik – idézik fel a közleményben. A kölykök most már csaknem kéthónaposak, így már a látogatók is jól láthatják őket. Naphosszat játszanak és hancúroznak a kifutóban. A nemük is kiderült: a tíz jövevényből hat nőstény, négy pedig hím – közölte az intézmény.

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is emlegetik. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, és ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni a tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta – a mostani tíz kölyköt is beleszámítva – már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten. Az itt született állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoirytól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a minnesotai Apple Valley-ig.

A jelenlegi budapesti vadkutyafalka – az idei kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll – írják a közleményben.

Borítókép: Ázsiai vadkutyakölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014. május 19-én. Az összesen hat kölyök március 12-én született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!