Csodás kezdeményezés

2019.12.15. 10:50

Apró könyvtárak lesznek a telefonfülkékből Norvégiában

Telefonálás helyett olvasgatni lehet majd bennük.

Forrás: Shutterstock

Norvégiában olvasófülkékké, apró könyvtárakká alakítják az idejétmúlt telefonfülkéket – írta a dpa német hírügynökség szombaton.

Trine Skei Grande kulturális miniszter a héten avatta fel az első ilyen hivatalos olvasóállomást az oslói Solli téren, amely nincs messze a nemzeti könyvtár épületétől.

„Remek kezdeményezés, amely remélhetőleg közelebb hozza az embereket az olvasáshoz” – írta Instagram oldalán a tárcavezető.

A közeljövőben ugyanígy átalakítják az országban megmaradt száz telefonfülkét úgynevezett olvasói standokká, amelyeket cserére szánt könyvekkel töltenek fel.

A világ más országaihoz hasonlóan – a mobil- és okostelefonok korszakában – Norvégiában is szinte elavulttá váltak a telefonfülkék.

A megmaradt száz telefonfülke azonban műemlékvédelem alatt áll, s bár külsőleg nem változtathatók meg, belsőleg át lehet őket alakítani, hogy más célokat szolgáljanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!