Járvány

2020.02.05. 08:53

A koronavírus árnyékában megnyílt a Szapporói Hófesztivál (fotók)

Az új koronavírus-járvány miatti félelmek és a szokatlanul kis mértékű havazás ellenére is megnyitották kedden a Szapporói Hófesztivált Japán északi részén.

Hószobor előtt megy el egy turista a 71. Szapporói Hófesztivál megnyitójának napján, 2020. február 4-én a hokkaidói nagyváros Odori Parkjában.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jae C. Hong

A február 11-ig tartó rendezvény szervezőinek az előző évekhez képest jóval nagyobb erőfeszítéseket kellett tenniük a három helyszínen lévő csaknem 200 hó- és jégszobor megalkotásához szükséges hó előteremtéséhez, aminek nyomán valószínűleg a szállítási költségek is jócskán meg fogják haladni az eredeti keretösszeget.

A hatalmas hószobrok egy része a kelet-ázsiai szigetországban őslakos ainu közösség mítoszaihoz, valamint a 2020 tavaszán megnyíló Nemzeti Ainu Múzeumhoz és Parkhoz (Upopoy) kötődik.

A közelgő tokiói olimpia alkalmából épített hószobrot fényképezi egy nő a 71. Szapporói Hófesztivál megnyitójának napján, 2020. február 4-én a hokkaidói nagyváros Odori Parkjában
Fotó: Jae C. Hong / MTI/AP

A szervezők erőfeszítései ellenére azonban a fesztivál idei látogatószáma valószínűleg messze elmarad majd a tavalyi 2,74 milliós rekordtól. A kínai hatóságok ugyanis leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését, a szapporói és környékbeli hotelfoglalásokat sorra visszamondták.

Hószobrot fényképez egy férfi a 71. Szapporói Hófesztivál megnyitójának napján, 2020. február 4-én a hokkaidói nagyváros Odori Parkjában
Fotó: Jae C. Hong / MTI/AP

A japán turisták is kerülik a tömegeket, mert félnek, hogy megfertőződnek

mondta a fesztivál szervezőbizottságának egy tagja.

A szapporói oktatási tanács szerint a város általános iskoláinak nagy része is úgy döntött, hogy idén nem viszi ki a diákokat a fesztiválra.

Hatalmas hószobor felé fut egy kisgyerek a 71. Szapporói Hófesztivál megnyitójának napján, 2020. február 4-én a hokkaidói nagyváros Odori Parkjában
Fotó: Jae C. Hong / MTI/AP

A rendezvényen kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá japánul, angolul és kínaiul is felhívják a látogatók figyelmét egyebek között a maszkviselésre.

Borítókép: hószobor előtt megy el egy turista a 71. Szapporói Hófesztivál megnyitójának napján, 2020. február 4-én a hokkaidói nagyváros Odori Parkjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!