Érdekesség

2022.09.26. 09:46

Új sziget keletkezett Tonga közelében egy tenger alatti vulkán kitörése után

Egyelőre nem tudni, hogy megmarad-e.

Illusztráció/Tongatapu szigetétől 250 kilométerre északra fekszik az új földrész

Fotó: Shutterstock

Új sziget keletkezett Tonga közelében egy tenger alatti vulkán kitörését követően - közölte a tongai földtani intézet a Facebookon.

A Home Reef nevű tűzhányó szeptember 10 óta önti a lávát 

- írta vasárnapi bejegyzésében az intézet. 

A Planet SkySat által 2022. szeptember 14-én készített és a Planet Labs PBC által közzétett szórófotó a Home Reef vulkán szeizmikus aktivitását és szellőzését mutatja be, amely egy víz alatti vulkán Tongában, amely újra felbukkant
Forrás: AFP

A kitörés kezdete után tizenegy órával egy négyezer négyzetméter kiterjedésű sziget keletkezett Tongatapu szigetétől 250 kilométerre északra - derült ki a beszámolóból.   

Az ezt követő tíz napban a földdarab gyorsan növekedett, és megnyolcszorozta kezdeti felületét. 

Jelenleg körülbelül tizenöt méterre magasodik ki a vízből, 211 méter hosszú és 218 méter széles. 

Egyelőre nem tudni, hogy a sziget megmarad-e. A víz alatti vulkánok által létrehozott földdarabok gyakran rövid életűek - figyelmeztetett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).   

1984 és 2006 között több sziget keletkezett a Home Reef kitörései után. Közülük néhány magassága a hetven métert is elérte. Azonban ezek a szigetek később újra eltűntek.   

Az Új-Zélandtól 2300 kilométerre északkeletre fekvő Tongához körülbelül 170 sziget tartozik. A szigetcsoport 107 ezer lakójának több mint egynegyede a fővárosban, Nuku'alofában él.   

2014 és 2015 fordulóján a Tonga-Hunga Ha'apai vulkán egyhónapos kitörése során egy két kilométer hosszú sziget keletkezett, amely 2022-ben egy újabb erőteljes kitörés során eltűnt.

Címkék#Sziget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!