Százak hagyják el otthonukat

2022.07.26. 11:30

Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németországban

Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén: míg hétfő délután még tíz hektáron lángolt a növényzet Brandenburg tartomány Elbe-Elster járásában, estére már nyolcszáz hektár volt a tűz kiterjedése - közölték a helyi hatóságok.

A lángok terjedését az erős szél táplálja. A helyi tanács közleményében azt írta: az időjárás miatt a tűzoltók csak nehezen haladnak. Az oltásban hét tűzoltó megsérült, közülük hatot kórházban ápolnak. Mintegy négyszázan dolgoznak a tűz megfékezésén.

Rehfeldből körülbelül kétszáz embert kellett kitelepíteni hétfő este, és a környék több száz lakója készült fel az evakuálásra. Kölsában négyszáz embert szólítottak fel otthona elhagyására.

Emellett leégett egy sertéstelep, és sok állat elpusztult.

A lángok a közeli szélerőműveket is fenyegetik.

A járás "nagy kárt okozó eseménynek" minősítette az erdőtüzet.

Brandenburg tartományban idén már többször pusztított tűz. A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint 

az erdőtüzek több mint kilencven százalékáért emberi tevékenység tehető felelőssé. 

Az erdőtűz veszélye csaknem az egész tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú. Brandenburgban 1,1 millió hektárt borít erdő.

Borítókép: a környék több száz lakója készült fel az evakuálásra, már otthonaikat fenyegetik a lángok (Frank Hammerschmidt/DPA/AFP)

 

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!