Gaztett

2022.07.28. 15:10

Gyújtogatás miatt pusztított újabb tűz Franciaországban

Közel 1200 hektárnyi, főleg erdős területet perzseltek fel a lángok Délkelet-Franciaországban, Aubenas környékén szerdán. A feltehetően szándékosan okozott tűz miatt mintegy 350 embert kellett evakuálni.

A több helyszínen fellobbant lángok megfékezésére mintegy 600 tűzoltót mozgósítottak. Az oltásban repülőgépek vettek részt és egy helikopter is segített. A lángokat csütörtök reggelre sikerült megfékezni.

Az ügyészség abból indul ki, hogy gyújtogatás történt. A hatóságok egy embert őrizetbe vettek.

A kedvelt idegenforgalmi célpontnak számító Vogüéból és a környékbeli kempingekből legalább 350 embert ideiglenesen ki kellett kitelepíteni. A tűzben senki sem sérült meg.

Eközben szerdán sikerült megfékezni egy másik tüzet, amely 800 hektár növényzetet perzselt fel Montpellier közelében.

Az elmúlt hetekben több tűz pusztított Franciaországban. 

Gironde megyében 21 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, és 36 ezer embert kellett evakuálni. A térségben jelenleg mintegy 500 tűzoltó dolgozik, és valószínűleg hetekig tartanak még a munkák 

– mondta el egy tűzoltósági szóvivő.

A tűz miatt az Atlanti-óceán partján található Pilat-dűnét is lezárták. A területet szerdán nyitották meg újra a látogatók előtt - tájékoztatott Fabienne Buccio, Gironde megye prefektusa.

Franciaországban a szárazság miatt a 96 megyéből 91-ben vízkorlátozást is elrendeltek.


Borítókép: Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a dél-franciaországi Gignac közelében 2022. július 26-án. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!