Új turistalátványosság

2022.01.18. 16:45

Folytatódik a romos épületek helyreállítása a vizek városában

A 475 millió forintból megvalósuló fejlesztés komplex élményt és több órás programot kínál majd a látogatóknak.

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új turistalátványosság létrehozása a műemléki Jenő-malom helyreállításával és a volt Kristály fürdő átalakításával.

A polgármester, Michl József tájékoztatása szerint a malom épületében újra működik majd az eredeti minta szerint készült szerkezet, amelyen látványőrléseket lehet tartani. Ezenkívül egy interaktív kiállítás mutatja majd be a tatai malmok belső működését.

A régi Kristály fürdő új funkciót kap. A határ menti együttműködési program pályázatának segítségével a malomszerkezetek működési elvének bemutatására játékos formában is lehetőség nyílik majd. A polgármester kiemelte, hogy a 475 millió forintból megvalósuló fejlesztés komplex élményt és több órás programot kínál majd nem csak a tataiaknak, hanem a Tatára látogatóknak is, hasznosítva az önkormányzat tulajdonában álló, egyre romló állapotú ingatlanokat.

A 25 hektáros Angolparkot az Esterházy család birtokán angol mintára hozták létre 1783-ban. A területen 2007 óta több ütemben végeztek fejlesztéseket csaknem egymilliárd forint értékben. Rendezvényközponttá alakították a déli növények teleltetésére épített, magántulajdonban lévő Pálmaházat. Városi beruházásban megújult a Kiskastély, vagyis a Nyári-lak és a szabadéri színpad, korhű módon helyreállítottak több épületet és a sétányokat.

Az Angolpark építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorúfűz-fákat.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható. Az Angolparkban továbbá 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az olimpiai edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben átadták a sportolóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!