rejtély az ok

2021.02.22. 09:53

Negyven, part közelébe vetődött delfint próbálnak megmenteni Új-Zélandnál

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott álló nap, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe.

Fotós: MARTY MELVILLE

Negyven, part közelébe vetődött, és az apály miatt szárazra került hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint próbálnak életben tartani, és a dagállyal visszajuttatni a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál.

A Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű tengerpartjánál 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező. A csapatból kilenc példány már elpusztult – közölte az ország természetvédelmi hivatala.

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott álló nap, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja.

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partravetődés. A helyet „delfincsapdának is hívják”, mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek.

Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.

Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partravetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.

A gömbölyűfejű-delfinek nem túl nagytestű állatok, de egyes példányok a több mint 6 méteres hosszúságot is elérhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában