Hozzáadott érték

2021.07.09. 06:00

Világszínvonalú autóipari fejlesztések a Bosch miskolci telephelyén

A jövő hibrid és elektromos járműveinek igényeit kiszolgáló technológiákat fejlesztettek.

Forrás: Shutterstock

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. a régió meghatározó járműipari vállalata, a térség egyik meghatározó foglalkoztatója, amely járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártása mellett

magas hozzáadott értékű tevékenységeket, például kutatás-fejlesztést, tesztelést, beszállító-fejlesztést is végez.

A vállalat az elmúlt években több kapacitásnövelő, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósított meg, továbbá nagy hangsúlyt helyez munkavállalók képzésére és kompetenciafejlesztésére is.

A jövő elektromos vagy hibrid járműveihez kapcsolódó, 2017-ben indult projekt két gépjármű-alkatrész, öt különféle műszaki kihívására kereste a megoldást. A Bosch fejlesztői a munka során szorosan együttműködtek a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A konzorciumi partnerek célja az volt, hogy

a közös kutatás hosszútávon és üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket teremtsen.

A projekt az újgenerációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat. Céljuk, hogy az eszközök élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen.

A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek. A termékek továbbfejlesztése kapcsán lehetőség nyílt Miskolcon új kutatási területek megvalósítására.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!