Járvány

2020.09.14. 06:00

Veszélyforrás lehet a jó szándékú lakótárs megosztása

Sok előfizető könnyedén megosztja a streaming szolgáltatásokat a vele egy háztartásban élőkkel.

Forrás: Shutterstock

A járvánnyal kapcsolatos korlátozások és a kényszerű otthonmaradás az emberek digitális szolgáltatásokhoz való hozzáállására is befolyással volt – írja a Financial Times.

Általában véve tudatosabbá váltak a felhasználók a biztonságos internethasználat terén, mind saját magukat, mind a lakótársaikat illetően. Ez a tudatosság kiterjed például annak eldöntésére, hogy az egész háztartás ugyanazt a fiókot használja-e a szórakoztató platformokhoz, vagy például arra, hogy megpróbálnak többet megtudni egymás online viselkedéséről.

Mindezek alapján a kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az online szolgáltatások összehozhatják az embereket, akik hajlandóak megosztani a személyes fiókjaik adatait annak érdekében, hogy kölcsönös hozzáférést biztosítsanak a lakótársaiknak. A streaming platformokhoz való hozzáférés megosztása mellett a felhasználók egyharmada (33%)

az online kiskereskedelmi szolgáltatásokat (például eBay vagy Amazon Prime) is megosztja a vele egy háztartásban élőkkel.

A megkérdezettek 30%-az

ételrendelésekhez használt fiókjait, valamint az online játékelőfizetéseit (például Xbox Live) is megosztja.

A Kaspersky kutatása szerint a válaszadók 46%-a számára nem jelent problémát, hogy a lakótársaival megosztva használja a streaming szolgáltatásokat. Egyharmaduk ugyanakkor nem biztos abban, hogy a fiókja biztonságban van, mivel nem ismeri a lakótársai digitális szokásait.

43%-uk arról számolt be, hogy aggódik a streaming szolgáltatások vagy a játékok használata miatt megnövekedett online tevékenység miatt. Minden negyedik ember aggódik amiatt, hogy a lakótársai digitális szokásai hatással lesznek az internet gyorsaságára, ami viszont befolyással lehet az online játékokban nyújtott teljesítményére.

Akár másokkal él együtt valaki, akár nem, mi minden esetben azt ajánljuk, hogy erős kiberbiztonsági megoldásokkal védjék az eszközeiket és a hitelesítési adataikat, hogy a személyes információik mindig biztonságban legyenek – fejtette ki Andrew Winton, a Kaspersky alelnöke.

A biztonsági cég a következőket tanácsolja a lakótársakkal élőknek:

• Ne kattintson kéretlen vagy gyanús e-mailekben érkezett linkekre. Először mindig ellenőrizze a küldő hitelességét: nézze meg, hogy fel tud-e keresni egy hivatalos weboldalt.

• Ne osszon meg személyes adatokat, illetve ne engedjen hozzáférést harmadik feleknek a fiókjaihoz, kivéve, ha mindenképpen szükséges. Ezzel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy az adatok megtalálhatók legyenek a neten.

• Használjon hatékony biztonsági megoldást, amellyel egyedi, biztonságos jelszót generálhat minden fiókhoz, és álljon ellen annak a kísértésnek, hogy mindig mindenhez ugyanazt a jelszót használja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!