partnerségre léptek

2021.06.06. 16:00

Univerzálissá válhatnak a böngészőkiegészítők

A cégek összefogása nem csak a fejlesztőknek, hanem a netezőknek is jó hír, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel lesznek az összes böngészővel használhatóak a kedvenc bővítményeik.

Profile side photo of focused guy administrator have many testing computer work look screen sit desk hold take-out mug coffee beverage in workplace workstation

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

A sikeres böngészők egyik közös vonását a bővítmények támogatása jelenti, mások által készített komponensek telepítésével a használóik funkciókkal bővíthetik azokat – írja az Origo. Tradicionálisan mindegyik böngésző egyedi bővítményrendszert használt, azonban az elmúlt években radikálisan megváltozott a helyzet: a Mozilla szinte egy az egyben leváltotta a Firefoxban használt megoldását a Chrome rendszerére, az Apple segédeszközökkel segíti a Chrome bővítményeinek Safarin való működésre bírását, az összes többi említésre méltó böngésző pedig teljesen átállt a Chrome technológiájára.

Emiatt jelen pillanatban minden eddiginél egyszerűbb az összes fontos böngészőhöz elérhetővé tenni a bővítményeket: el kell azokat készíteni a Chrome-hoz, utána pedig némi pluszmunkával az összes többi böngészőhöz is kiadhatóak.

A helyzet láttán az Apple, a Google, a Microsoft és a Mozilla most formálisan partnerségre léptek, a WebExtensions Community Group munkacsoportban való együttműködésükkel a lehető legnagyobb mértékben szabványosítani kívánják a böngészőik bővítőrendszereinek működését, harmonizálnák a jövőbeli fejlesztéseket.

Mindez jó eséllyel nem jelenti teljesen azt, hogy a jövőben biztosan elég lesz egyszer elkészíteni a bővítményeket, majd azok bárminemű módosítás nélkül mindegyik böngészőben hibátlanul működnek majd, de a jelenleginél sokkal közelebb kerülhetünk ehhez az idilli állapothoz.

A cégek összefogása nem csak a fejlesztőknek, hanem a netezőknek is jó hír, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel lesznek az összes böngészővel használhatóak a kedvenc bővítményeik, továbbá a hibajavításaik és a funkcionális frissítéseik is gyorsabban elérhetővé válhatnak mindenki számára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!