Sikeres fellövés

2021.04.23. 14:44

„Újrahasznosított” rakétával ment négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

Ezúttal technikai szempontból tekinthető „történelminek” a mai rakétakilövés.

Cape Canaveral, 2021. prilis 23. Hossz expozcis idvel ksztett felvtelen fellvik a SpaceX amerikai rkutatsi magnvllalat Crew Dragon szemlyszllt rhajjt egy Falcon 9-es hordozraktval sszekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy rkzpontbl 2021. prilis 23-n. Az rhajval Thomas Pesquet francia, Megan McArthur s Shane Kimbrough amerikai, valamint Hoside Akihiko japn rhajs, a Crew-2 kldets tagjai a Fld krl kering Nemzetkzi rllomsra utaznak. MTI/AP/Chris O'Meara

Forrás: MTI/AP

Fotó: Chris O'Meara

Elon Musk cége, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját sikeresen elindították egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva.

Az egyre gyakoribb és merészebb űrmissziók sorában azért tekinthető mérföldkőnek a mai esemény, mert

a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a hordozórakéta és az űrhajó egyaránt „használt” volt.

Ami a Falcont illeti, már tavaly novemberben szállított két űrhajóst, a Crew Dragon pedig májusban tért vissza két asztronautával.

Fotó: Chris O'Meara / MTI/AP

Mindez óriási megtakarítást jelent a NASA-nak és hatalmas diadalt a SpaceX magáncégnek, ráadásul tartós függetlenedést az orosz Roszkozmosz rakétáitól Amerikának.

Thomas Pesquet, Megan McArthur, Shane Kimbrough és Hoside Akihiko
Fotó: John Raoux / MTI/AP

Most az űrhajóval Thomas Pesquet francia, Megan McArthur és Shane Kimbrough amerikai, valamint Hoside Akihiko japán űrhajós utazott a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.

A repülési parancsnok az 53 éves amerikai Shane Kimbrought, a légierő nyugalmazott helikopterpilótája ezredesi rangban. 2004 óta űrhajós, 2008-ban űrsiklón repült, nyolc évvel később pedig az űrállomás orosz részlegében segédkezett az űrállomás bővítésén.

A pilóta, a 49 éves Megan McArthur, ugyanabban az ülésben utazik a SpaceX-en, mint közel egy éve a férje, Bob Behnken. Tizenegy éve járt az űrben egy űrsiklón, a Hubble űrteleszkópot javító csapat tagjaként. McArtur eeredeti szakmája óceanográfus, 2000-ben lett űrhajós.

A 43 éves francia Thomas Pecquet a francia légierő pilótája volt, amikor az Európai Űrügynökség 12 éve űrhajósnak választotta. 2016-ban a Szojuz űrhajó fedélzetén utazott az ISS-re, ahol fél évet töltött.

Az 52 éves, mérnök foglalkozású Hoside Akihito 1997-ben az ISS Kibo laboratóriumának kifejlesztésén dolgozott. Ő szerelte fel a Kibót (Remény) 2008-ban, amikor a Discovery űrsiklóval az ISS-re utazott. Az űrállomásra 2012-ben tért vissza fél évre, ezúttal a Szojuz fedélzetén.

A SpaceX várhatóan 24 órán belül dokkol az űrállomáson.

Borítóképünkön és belső illusztrációnkon hosszú expozíciós idővel készített felvételen a SpaceX fellövése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!