Doom, azaz Végzet

2020.09.28. 06:00

Nagy étvággyal vásárol a játékiparban a Microsoft

Csupán egy nappal az új Xbox Series X és Series S előrendelések megindítása előtt a Microsoft megerősítette elkötelezettségét egy újabb vásárlásra.

Forrás: Shutterstock

A szivárogtatásoknak megfelelően a ZeniMax Media megvételéről van szó. A Bethesda anyavállalata

olyan ikonikus játékokat ad ki, mint az Elder Scrolls, a Fallout és a Doom,

hogy csak néhányat említsünk a legismertebbek közül.

A 7,5 milliárd dollárra rúgó ügylet tovább erősíti a Microsoft Xbox Game Pass mondhatni Netflix-stílusú előfizetői szolgáltatásának vonzerejét, hiszen az így kiegészül a Bethesda sikeres videójátékaival.

Az üzletkötés persze hosszú távon kellemetlen a Microsoft fő versenytársának, a Sony-nak, illetve a Sony PlayStation franchise-jának is, mivel Phil Spencer a Microsoft részéről úgy nyilatkozott, hogy a jövőbeni Bethesda-játékokat más konzolokon eseti alapon adják ki.

Ami bizony azt is jelentheti, hogy sok közülük akár kizárólag Xbox-on és PC-n lesz majd elérhető.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az ügylet hivatalos bejelentésekor egyenesen úgy fogalmazott, hogy „világszerte több mint hárommilliárd játékost fognak elérni” az egyesüléssel.

Ez a 7,5 milliárd dolláros bevásárlás a Microsoft eddigi legnagyobb M&A (vállalatfelvásárlás és fúzió) ügyletei közé tartozik. Persze a szoftveróriás eddig sem idegenkedett a felvásárlásoktól, költekezéseit – milliárd dollárban – a Statista ábrája mutatja.

Infographic: Microsoft Acquires Game Studio Ahead of Xbox Launch | Statista

Az elmúlt két évtizedben a vállalat különböző területeken vett cégeket, a hardvertől (Nokia) a videójátékokon (Minecraft-készítő Mojang) át a közösségi médiáig (LinkedIn).

Borítóképünkön egy játékos a Doom Eternallal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!