Sérült antenna miatt

2021.02.18. 12:00

Kézi vezérléssel kellett csatlakoztatni az orosz teherűrhajót az űrállomáshoz

Egy orosz rakéta-űrtechnológiai forrás szerint az űrhajó fő antennája megsérült. Egy második forrás ezt megerősítve azt is közölte, hogy a Progressz MSZ-16 leváló védőburkolata okozhatta az antenna sérülését.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Roszkoszmosz orosz űrügynökségnél azt mondták, hogy addig nem fűznek magyarázatot a történtekhez, amíg a szakértők – akik gyűjtik és elemzik az adatokat – nem fejezik be a vizsgálatukat.

A Progressz MSZ-16 hétfőn indult a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Liftoff of a Soyuz rocket from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan with more than 2.7 tons of fuel, food, water, and supplies for the International Space Station. https://t.co/hB7ZqpePbR pic.twitter.com/1sHI1r7hcq

Eredetileg azt tervezték, hogy automata üzemmódban fog csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A keletkezett hiba miatt viszont át kellett térni kézi vezérléssel irányított megközelítésre.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal sajtószolgálata korábban még azt közölte, hogy a Progressz MSZ-16 teherűrhajó tengelye az ISS-hez érkezéskor eltért a dokkolási tengelytől.

Szergej Rizskov orosz űrhajós a repülésirányítási központ szakembereinek javaslatára átvette az irányítást az automata rendszertől, és kézi üzemmódban – sikeresen – csatlakoztatta a teherűrhajót az állomáshoz. Az ilyen, váratlan helyzetekben az űrállomáson tartózkodó asztronauták átveszik az érkező űrhajó feletti vezérlést, és távirányítással hajtják végre a csatlakoztatást az ISS-hez.

Az ISS-hez csatlakozott űrjárművek
Fotó: NASA

A TASZSZ orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy korábban, 2020 júliusában a Progressz MSZ-15 teherűrhajó csatlakozásakor is észleltek eltérést az űrállomás megközelítésekor, de akkor nem volt szükséges áttérni a kézi vezérlésre, mert az eltérés még a megengedhető határok között volt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!