Csúcsforgalom az űrben

2021.07.23. 12:06

Itt megnézheti, hogyan dokkolt át a Crew Dragon az ISS-en

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) másik moduljára dokkolt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon Endeavour nevű űrhajója.

Forrás: NASA

A manőverre azért volt szükség, hogy helyet biztosítsanak a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég CST-100 Starliner nevű űrhajójának, amely a tervek szerint a hónap végén érkezik meg az ISS-re.

Íme, az átdokkolás három percben a NASA felvételén – úgy 1:38 táján válik izgalmassá:

Az egész művelet 47 percig tartott.

Az űrhajó áthelyezési munkálataiban részt vettek a NASA űrhajósai, Shane Kimbrough és Megan McArthur, a francia Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája, valamint a japán Hoside Akihiko, a japán űrkutatási ügynökség (JAXA) űrhajósa.

Április elején a NASA űrhajósai, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi japán asztronauta először dokkoltatták át a Crew Dragon Resilience nevű űrkabinját az ISS egyik moduljáról a másikra. Erre az Endeavour soron következő dokkolása miatt volt szükség.

A tervek szerint július 30-án bocsátják fel második alkalommal a Starliner utasok nélküli tesztűrhajóját,

amely várhatóan július 31-én dokkol az ISS-en.

A 13 tonnás Starlinert hét személy szállítására és 60 óráig tartó önálló repülésre tervezték.

Az űrhajót először 2019. december 20-án bocsátották fel személyzet nélkül az ISS-re, a floridai Cape Canaveralról. A Starlinernek a tervek szerint december 22-én kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, ezt azonban műszaki problémák miatt elhalasztották. Bár az űrhajót sikeresen útnak indították,

az egyik hajtómű időzítési hibája miatt nem tudott arra a pályára állni, amelyen keresztül az űrállomásra jutott volna.

A Starliner így végül visszatért a Földre.

Az ISS-en jelenleg hét űrhajós tartózkodik: az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) űrhajósai, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, Kimbrough és McArthur mellett Mark Vande Hei, aki szintén a NASA űrhajósa, Pesquet és Hoside.

Szintén szerdán, moszkvai idő szerint délután hat óra előtt két perccel útnak indították a kazahsztáni Bajkonurból az orosz Proton-M egyszer használható hordozórakétán a Nauka (Tudomány) többfunkciós kutatómodult, amely várhatóan július 29-én dokkol az ISS orosz részén. A többcélú, egyebek mellett tudományos kísérletek elvégzését szolgáló, 13 méter hosszú és több mint 20 tonnás orosz űrlabor felbocsátását korábban többször is el kellett halasztani különböző felmerülő problémák és pénzhiány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!