Más lehetőség híján

2020.06.14. 15:00

Feltörette egy szexuális bűnöző fiókját a Facebook

Példátlan lépésre szánta el magát a közösségi oldal: magáncéggel hackeltette meg a fiatal áldozatokat fenyegető felhasználójának fiókját.

Forrás: Shutterstock

Meghökkentő történetre derített fényt a Motherboard: a Facebook meghackeltette az egyik felhasználóját, hogy az FBI le tudja tartóztatni. Az ügy azzal kezdődött, írja az Origo, hogy a hatóság felszólította a közösségi hálózatot egy „Brian Kil” álnevet használó személy azonosítására, miután az már

évek óta zsarolással és megfélemlítéssel meztelen fotókat, erotikus videókat zsarolt ki fiatal lányoktól, néhányukat pedig öngyilkosságra is buzdította.

Ez problémát jelentett a Facebook számára, ugyanis a szexuális bűnöző az átlagosnál jóval komolyabb informatikai ismeretekkel rendelkezett: nagy fokú anonimitást nyújtó Tails operációs rendszert használt a számítógépén, az adatforgalmát pedig a Tor-hálózaton keresztül bonyolította.

A Facebook semmilyen azonosítására használható információt sem tudott előásni, ám illetékesei nem kívánták annyiban hagyni az ügyet, így precedens nélküli lépésre vetemedtek:

meghackeltették a felhasználót.

A közösségi oldal felbérelt egy biztonsági céget, hogy keressen valamiféle sebezhetőséget a Tails OS-ben. A vállalat sikerrel járt, olyan sérülékenységet fedezett fel a gyári videolejátszó alkalmazásban, amelynek köszönhetően egy támadó kódot tartalmazó videót megnyitva az elküldte a felhasználó nyilvános IP-címét a megadott szerverre.

A Facebook átadatta az FBI-nak a sérülékenységet, a hatóság pedig az egyik áldozattal átküldetett egy támadó kódot tartalmazó videót. A bűnöző megnyitotta az állományt, mire a nyomozók megkapták az IP-címét, így a netszolgáltatójának közbenjárásával sikerült leleplezni és letartóztatni.

A 28 éves Buster Hernandez 41 vádpontban vallotta magát bűnösnek, várhatóan nagyon hosszú időre börtönbe kerül.

A férfi éveken keresztül szisztematikusan terrorizálta az áldozatait:

vulgáris nyelven részletekbe menő fenyegetéseket tett a kiskorú és fiatalkorú áldozatainak, hogy ha nem kapja meg, amit kér,

akkor egész pontosan hogyan fogja megerőszakolni, megölni, elrabolni őket vagy a családtagjaikat. Több alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni vagy robbantani fog az iskoláikban, és olyat is hazudott, hogy ismeri az áldozatok lakhelyét, az otthonuk riasztórendszerének kikapcsolási kódját.

A Facebook állítása szerint egyszeri esetről van szó, kizárólag Hernandez tetteinek láttán döntöttek úgy az illetékesek, hogy extrém módon közbeavatkoznak az azonosítása érdekében.

A Motherboard információi szerint az ügy erősen megosztotta a Facebook dolgozóit, nem mindenki tudja egyértelműen eldönteni, hogy inkább jó vagy rossz ötlet volt-e a felhasználó meghackeltetése.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!