Új csúcstechnológia

2021.06.09. 09:19

Beüzemelték az első kvantumkommunikációs csatornát

Oroszország első védett kvantumkommunikációs csatornáját Moszkva és Szentpétervár között helyezték üzembe, közölte Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A kvantumkommunikációs ütemtervet csak tavaly augusztusban írták alá, de máris megvan a konkrét eredmény – a kvantumhálózat, amelyet ma indítottunk be.

Oroszország a kvantumtechnológiák fejlesztésében az élmezőnyhöz tartozik,

és kvantumhálózatunk első, 700 kilométer hosszúságú szegmense

a legnagyobb Európában, a világon pedig a második„

– fogalmaztak a Csernisenko hivatala által kiadott közleményben.

A kvantumkommunikáció új csúcstechnológiai iparág, amely a fotonikai és a kvantumtechnológiák kombinációjából alakult ki.

A kvantumhálózat Moszkva-Szentpétervár szakaszát belföldi megoldások alapján hozták létre. Az új infrastruktúra nagy adatmennyiségek továbbítását teszi lehetővé, magas, a kvantumfizika elvei alapján szavatolt biztonsági szinten.

A miniszterelnök-helyettes szerint

2024-ig 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe Oroszországban,

a projekt finanszírozása pedig biztosított. Hozzátette, hogy a kormányzati szervek és a vállalkozások részéről egyaránt élénk kereslet mutatkozik a technológia iránt.

Az orosz kormány 2019 júliusában állapodott meg az Oroszországi Vasutakkal (RZSD), valamint a Roszatom és a Rosztyeh állami vállalattal a kvantumtechnológia fejlesztéséről. A meghatározó szerepet a kvantumkommunikáció területén a vasúttársaság kapta meg, amely összefogta a piaci szereplőket az innovatív kisvállalkozásoktól a tudományos központokon át a távközlési szolgáltatókig és a végfelhasználókig.

Oleg Belozerov, az Oroszországi Vasutak vezetője szerint a kvantumkommunikációs ütemterv értelmében az általa irányított vállalatnak 120 projektet kell megvalósítania, valamint 75 terméket és szolgáltatást kifejlesztenie. A vasút a hálózat első csatornájának elindítása során után együttműködési megállapodást írt alá Szentpétervár vezetésével a kvantumkommunikáció és a kommunikációs rendszerek fejlesztése terén.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!