értesíti is a hatóságokat

2021.08.07. 22:03

Az Apple kiszűrné az iPhone-okon és iCloud-fiókokban tárolt pedofil tartalmakat

A cég ezzel a lépéssel csatlakozik az olyan technológiai óriásokhoz, mint a Google vagy a Facebook.

Hacker touching a smart phone screen

Forrás: Shutterstock

Fotó: Minerva Studio

Tesztelni kezd egy új rendszert az Apple, hogy automatikusan kiszűrje, ha valaki pedofil tartalmat tárol az iPhone-jában vagy iCloud-fiókjában, és szükség esetén értesíti a hatóságokat.

A cég egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy miként működik a rendszere. Ennek értelmében a bűnüldöző szervek adatbázist tartanak fenn azokról a képekről, amelyeket a hatóságok tudomása szerint gyermekek elleni szexuális visszaélés keretében készítettek, és ezeket a képeket úgynevezett numerikus kódokká alakítják, amelyek képesek képazonosításra, de nem képesek annak rekonstruálására.

Az Apple ezzel a lépéssel csatlakozik az olyan technológiai óriáscégekhez, mint a Google vagy a Facebook. Az Apple mindazonáltal közölte, hogy igyekszik egyensúlyozni a biztonság és az adatvédelem között.

Az Apple döntésével kapcsolatban azonban felmerültek adatvédelmi aggályok is. Greg Nojeim, a Center for Democracy and Technology nevű, adatvédelemmel foglalkozó szervezet biztonsági és megfigyelési projektjének társigazgatója szerint az Apple „az ipari szabványú, titkosított üzenetküldő rendszerét megfigyelési és cenzúra-infrastruktúrával váltja fel, ami kiszolgáltatott lesz a lehetséges visszaélésekkel szemben, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világban”.

Az Apple honlapján kiemelte, hogy módszerét a felhasználó adatainak védelmét figyelembe véve tervezték meg. A cég hangsúlyozta, hogy az eszköz nem fogja „leolvasni” a felhasználó fényképeit, és a gyermekekről készült ártalmatlan képek nem fognak egyezést mutatni az adatbázisban találhatókkal.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!