Járvány

2020.03.14. 18:00

Átlát a vírusvédelmi maszkon is az arcfelismerő rendszer (videó)

Egy kínai cég kifejlesztette az ország első arcfelismerési technológiáját, amely azokat is azonosítani képes, akik az arcukat maszkkal takarják el.

People walk the streets of central London wearing face masks, London on March 12, 2020. Two more people have died after testing positive for coronavirus, bringing the total number of UK deaths to 10.

Forrás: NurPhoto/ AFP

Fotó: Alberto Pezzali

Kína általában véve a világ legfejlettebb elektronikus megfigyelési rendszereit alkalmazza, ideértve az arcfelismerési technológiákat is.

De a koronavírustól védekezni próbáló emberek többsége sebészeti maszkot visel – ami eddig alaposan feladta a leckét a megfigyelőknek.

Most a Hanwang Technology Ltd, angol nevén a Hanvon kifejlesztette azt a technológiát, amely képes azonosítani a maszkot viselőket.

Hőmérséklet-érzékelőhöz csatlakozik, beméri a testhőmérsékletet, s közben a rendszer megadja a személy nevét – mondta Huang Lei Hanwang alelnök a Reutersnek.

Egy hónap alatt elkészült, már piacra is dobták

A pekingi székhelyű cég már az elmúlt 10 évben fejlesztette az alaptechnológiát, amely mintegy 6 millió fedetlen arcból álló minta-adatbázist és maszkolt arcok sokkal kisebb adatbázisát használta a technológia kidolgozására.

Januárban kezdtek dolgozni a rendszeren, mikor felgyorsult a koronavírus kitörése, és egy hónap múlva piacra is dobták azt.

Kétféle terméket kínálnak. Az „egycsatornás” felismerőt például irodaépületek bejáratánál lehet alkalmazni. A „többcsatornás” számos megfigyelő kamera adataira támaszkodik.

Huang mondja, hogy fejlesztésük

egy másodperc alatt képes harmincnál több embert azonosítani.

„Maszkot viselő emberek esetén a sikeres azonosítás aránya elérheti a 95%-ot. Fedetlen arccal 99,5% a találati arány – mondta Huang.

Kevéssé meglepő módon a rendőrséget irányító Közbiztonsági Minisztérium a cég legnagyobb megrendelője.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!