Most is számít

2020.04.14. 06:00

5 tipp, hogy jól nézzünk ki a videó-partin

Mivel a randiktól a munkamegbeszélésekig hirtelen azok is kamera elé kerültek, akik eddig leragasztották a laptop lencséjét, jobb figyelni a megfelelő megjelenésre és hangzásra.

Forrás: Shutterstock

Egyáltalán nem mindegy, hogy mit látnak mások belőlünk: a munka és magánélet számos eddig zárt területére betették a lábukat a videókonferencia szoftverek. Számos biztonsági hiányosságot mutattak ki velük kapcsolatban – leginkább a Zoom, a járvány nagy nyertesének problémái kerültek a vezető hírek közé.

Fotó: Shutterstock

Mégis, a lehetséges óvintézkedések megtétele után jelenleg nincs jobb ezeknél a részben vagy teljesen ingyenes megoldásoknál. A The Verge munkatársa öt tanácsot ad a kamera elé ülő kezdőknek.

1. Világítsuk meg az arcunkat

Szerinte érdemes a világítással kezdeni, mert ez az egyik meghatározó szempont, hogy hová üljünk. Lehetőleg szemből jöjjön a fény – semmiképpen nem hátulról –, lehetőleg természetes fényeket használjunk: az intenzívebb megvilágítás vagy közvetlenül előttünk, vagy legfeljebb 45 fokos szögben legyen.

Vegyük figyelembe, hogy maga a képernyő szintén fényforrás, ezért állítsuk be a kijelző fényerejét is – különösen akkor, ha nem áll rendelkezésre természetes fény.

2. Emeljük fel a kamerát

A kamera a szemünkkel legyen egy vonalban. Mivel az asztalunk minden bizonnyal alacsonyabban van, mint az arcunk, a társalgás többi részvevője vagy csak a fejünk búbját látja így, vagy a kamerát megbillentve furcsán és többnyire előnytelen szögben, alulról felfelé nézve lát bennünket.

Pakoljunk könyveket, vagy más holmit a kamera (laptop) alá, míg szintbe kerül a szemünkkel.

3. Teszteljük hívás előtt a képet

Az egyszer jól beállított környezeten, fényerőn, magasságon ne változtassunk.

A Zoom és a WebEx egyaránt lehetőséget kínál arra, hogy lássuk a videó előnézetét a hívás megkezdése előtt, ellenőrizhessük, mi és miként látszik majd. A Skype alapértelmezés szerint megmutatja az előnézetet, de más videokonferencia-alkalmazások, például a Houseparty használatakor az igényesek megnyitják a Photobooth-t a hívás előtt.

Amint a társalgás megkezdődik, rejtsük el a videó előnézetet.

4. Keressünk egy csendes helyet – a legjobb egy fejhallgató lesz

Többnyire be kell érni a beépített mikrofon szegényes hangminőségével, de akkor legalább ne zajos helyen társalogjunk, mert nem biztos, hogy a partnerünk is hamar megszokja a szomszéd csörömpölését.

Szinte bármelyik fejhallgató mikrofonja jobb (érdemes a mikrofonok között válogatni, ha több is akad otthon), mint a számítógépé, lehetőség szerint azt használjuk.

A legtöbb videokonferencia alkalmazás rendelkezik a mikrofont tesztelő opcióval: teszteljünk, hogy megtaláljuk a legtisztább hangot.

Célszerű a Zoom szoftverben (is) használni a mikrofon némító lehetőséget, amit a billentyűzet space gombjával kényelmesen kezelhetünk.

5. Helyezkedünk el kényelmesen

Ahogy a valós értekezleten, a videós konferencián is szokatlan megoldás váratlanul felállni és távozni. Tehát jobb kényelmes ülőhelyet választani, mert félórákat törökülésben az ágyon tölteni elég megterhelő lesz.

Tegyünk üveg vizet, kávét a közelünkbe, mert egy értekezlet mindig hosszabb annál, mint amire számítanánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!