Lelketlenség

2022.07.11. 14:43

Kiszolgáltatott emberek pénzét veszik el ezek a hackerek

Az adathalászat komoly bűncselekmény, ám igazán visszataszító formája az a mód, amikor szerencsétlen, bajban lévő emberek megsegítését ígérik a csalók, ám ehelyett a segítségre várók számláit ürítik le.

Az orosz-ukrán háború még inkább felpörgette a kibertámadásokat, pedig ezt megelőzően is volt belőlük jócskán.

Már a háború kezdetén, márciusban is lehetett olvasni azokról az átverésekről, visszaélésekről, amelyben hamis adományozási felhívásokkal igyekeztek kihasználni a csalók a jóhiszemű felhasználók segítőkészségét, együttérzését, sajnálatát.

Ezúttal az ukrán kiberrendőrség ütött rajta egy olyan bűnbandán, amely több, mint 400 adathalász oldalt hozott létre. Ezeken azt hazudták, hogy a weboldalak célja, hogy az EU nevében pénzügyi segítséget nyújtsanak a háborús helyzet miatt rászoruló ukrán állampolgároknak. Valójában az adakozók pénzügyi adataira utaztak, és a megszerzett személyes és bankkártya adatok birtokában megkárosították a felhasználókat.

A teljes kárt 100 millió hrivnya, vagyis nagyjából 1.3 milliárd forintnak megfelelő összeget loptak el a számlákról, a károsultak száma pedig meghaladja az ötezret. A kártékony weboldalakra mutató linkeket e-mail spamként, SMS üzenetben terjesztették, de a közösségi médiákban is, hamis reklám bannerekkel, illetve keresési találatok mérgezésével is terítették ezeket.

A 9 személy letartóztatásáról a rendőrség videófelvételt is közölt a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol számítógépeket, mobiltelefonokat, bankkártyákat és készpénzt foglaltak le a gyanúsítottaktól. Jevgenyij Doroganov, a Kiberrendészeti Osztály egyik vezetője szerint az elkövetők akár 15 év börtönt is kaphatnak.

Külön érdekessége a felvételnek, ahogy egy több ponton záródó fém biztonsági ajtót nyitnak fel, mint egy halkonzervet, de az is meghökkentő, milyen spártai, lepukkant lakásban dolgoztak a bűnözők.

Az adathalászat mértéke egyébként folyamatosan növekvő tendenciát mutat, és természetesen a pénzügyi területet célzó átverések vezetik a listát. Itt találhatóak a fontos tudnivalók, amelyekkel megelőzhetjük, hogy ehhez hasonló módszerekkel átverhessenek bennünket.

Röviden ehhez óvatosság, biztonságtudatosság és egészséges gyanakvás is szükséges, és az ESET szakértőjének ma is érvényes részletes jótanácsait pedig érdemes jól az eszünkbe vésni, és az netes tranzakciókhoz kizárólag virtuális kártyát használni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!