Hallgassa élőben!

Digitális biblia

Lipcse - Az internetezőknek ezentúl csak egyszer kell rákattintaniuk az egérre és máris beleolvashatnak a világ legrégebbről fennmaradt kézírásos Bibliájába.

A Lipcsei Egyetem Könyvtára ugyanis digitális felvételt készített az Újszövetséget tartalmazó, 43-oldalas úgynevezett Codex Sinaiticusról, amely a IV. században keletezett Egyiptomban. Ulrich Johannes Schneider, az egyetemi könyvtár igazgatója a régi művekhez való korlátlan hozzájutáshoz vezető lépésének nevezte a projektet.

A digitális feldolgozás a kizárólag nagybetűkből álló, képeket nem tartalmazó szöveg merő megjelenítésén túl lehetővé teszi, hogy internetezők és kutatók digitális filmként mozgathassák az oldalakat, egyes szövegrészeket kinagyítsanak és előhívják a szöveg görög vagy német nyelvű fordítását.

Az egyetemi könyvtár a szentpétervári orosz nemzeti könyvtárral, a British Libraryvel és az egyiptomi Szent Katalin kolostorral együttműködve – ők is birtokolnak egyes részeket a kódexből – vállalta, hogy 2009-ig virtuálisan összeilleszti a fennmaradt összesen mintegy 390 lapot.

Reinhold Scholl, a lipcsei egyetem ókortörténeti professzora abból indul ki, hogy a kódex digitalizálása “megörvendezteti majd a kutatókat”. A most digitalizált 43 pergamenoldal ugyanis egyrészről nagyon sérülékeny, ezért igen érzékeny és alig hozzáférhető, másrészről pedig a digitalizált oldalakon több részlet ismerhető fel, mint az eredetin.Újdonságok
A Japánban zajló játékokon új sportágak és a régiek új szakágai is bemutatkoznak.
Ez érdekes! Vészjelzést küldött a megtámadott paradicsom
Új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel.
Öt koncerten hallhatók Liszt és Dukay művei
A rendezvény szervezői augusztus 27. és 29. között várják a közönséget.
2025-re minden megyei jogú város elérhetővé válhat négysávos úton
Az elmúlt évtizedben elvégzett közútfejlesztésekkel a 2010-ben még 1300 kilométer alatti gyorsforgalmi hálózat összes hossza mára megközelíti az 1700 kilométert – közölte Palkovics László.
Látogatható a száműzött román király autószerelő műhelye
Mihály király szenvedélyesen szerette az autókat és a repülőgépeket.