Digitális biblia

Lipcse - Az internetezőknek ezentúl csak egyszer kell rákattintaniuk az egérre és máris beleolvashatnak a világ legrégebbről fennmaradt kézírásos Bibliájába.

A Lipcsei Egyetem Könyvtára ugyanis digitális felvételt készített az Újszövetséget tartalmazó, 43-oldalas úgynevezett Codex Sinaiticusról, amely a IV. században keletezett Egyiptomban. Ulrich Johannes Schneider, az egyetemi könyvtár igazgatója a régi művekhez való korlátlan hozzájutáshoz vezető lépésének nevezte a projektet.

A digitális feldolgozás a kizárólag nagybetűkből álló, képeket nem tartalmazó szöveg merő megjelenítésén túl lehetővé teszi, hogy internetezők és kutatók digitális filmként mozgathassák az oldalakat, egyes szövegrészeket kinagyítsanak és előhívják a szöveg görög vagy német nyelvű fordítását.

Az egyetemi könyvtár a szentpétervári orosz nemzeti könyvtárral, a British Libraryvel és az egyiptomi Szent Katalin kolostorral együttműködve – ők is birtokolnak egyes részeket a kódexből – vállalta, hogy 2009-ig virtuálisan összeilleszti a fennmaradt összesen mintegy 390 lapot.

Reinhold Scholl, a lipcsei egyetem ókortörténeti professzora abból indul ki, hogy a kódex digitalizálása “megörvendezteti majd a kutatókat”. A most digitalizált 43 pergamenoldal ugyanis egyrészről nagyon sérülékeny, ezért igen érzékeny és alig hozzáférhető, másrészről pedig a digitalizált oldalakon több részlet ismerhető fel, mint az eredetin.Justin Bieber és a Pókember élő bejelentkezése a nap durranása
Van, aki szerint karantén alatt jobb dolog nem is történhetne.
Járványvédelemmel kapcsolatos pályázatot hirdet az Agrárminisztérium
A felhívás célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése.
WHO: továbbra sem javasolt a maszk viselése az egészségeseknek
Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát.
Kovács Zoltán a BBC-nek: a kormány nem kapott korlátlan hatalmat
Az államtitkár nevetségesnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Magyarország a diktatúra felé haladna.
Koronavírus okozta a Csillagok háborúja színészének halálát
A színésznek sajnos nem teljesülhetett utolsó kívánsága, hogy lássa feleségét, ő ugyanis Ausztráliában került karanténba.