Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Az orvos mindent elárult: ezért ne féljünk a haláltól

A doktornő úgy döntött, hogy megtöri a csendet, és őszintén beszél arról, hogy mi történik halálunk utolsó perceiben.

Egy palliatív ellátást végző orvos most megtöri a csendet, és egy olyan tabu témát feszeget amitől sokan félnek vagy tartanak. Dr. Kathryn Mannix úgy gondolja, hogy ahogy a halálról beszélünk, sokan nem merik említeni a halott szavakat helyette inkább egy szinonimát választunk, mint például elhunyt. Az emberek többségét a hideg is kirázza amikor szóba kerül a halál, hiszen titkon mindannyian félünk tőle – írja a Bors.

„Szerény véleményem szerint a halál nem olyan rossz, mint amire számítasz.”

– tette hozzá a doktornő.

A doktornő szerint a a legnagyobb probléma az, hogy tabutémaként kezeljük a halál tényét. Az emberek nem tudják, hogyan kezeljék az, ha egy szerettük haldoklik, vagy eltávozik. Mannix úgy gondolja: ideje eloszlatni a halál körüli tévhiteket.

A halál, akárcsak a születés

„Az emberek, ahogy öregszenek egyre fáradtabbak és egyre többet alszanak akárcsak a csecsemők születésük után” – A doktornő szerint nem szabad félni a haláltól, hiszen ez egy természetes folyamat.

A halálhörgés nem szabad úgy értelmezni, hogy az egy fájdalmas vagy ijesztő dolog, hiszen a haldokló számára sem okoz fájdalmat. A halálhörgés igazából azt jelenti, hogy annyira ellazul a haldokló, hogy már nem figyel oda a levegővételre, ezért a torkunk zörgő hangokat ad ki. A doktornő szerint így nem kell aggódni, hogy szerettünk szenvedne.

„Békés halál esetén egy kis belégzés után egy kilégzés következik, amelyhez már nem követ másik lélegzetvétel, néha annyira csendesen történik, hogy a haldokló szeretettei észre sem veszik, hogy szeretük eltávozott”

– magyarázza a doktornő.

Dosszié


A vendégéjszakák száma szeptemberben meghaladta a 2019-es számokat is
2019-ben a magyar turizmus 41 millió vendégéjszakát számolt, az idei cél pedig éves szinten a 30 millió elérése.
A brit kormányfő a megölt parlamenti képviselőre emlékezett
A belügyminiszter közölte, hogy felülvizsgálják a választott politikai tisztséget viselők biztonságát.
Hogyan válasszunk lámpát a fürdőszobába?
A legtöbb fürdőszoba nem rendelkezik akkora nyílászáróval, mint az otthonunk többi helyisége, ennélfogva különösen fontos itt a megfelelő világítás kialakítása.
GCS: 15.239 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A CNSU elutasította Bukarest és Ilfov megye vesztegzár alá helyzezését