Bulvár-celeb

2021.04.20. 15:15

A virológus tisztázta, mi az igazság a Covidot legyőző orrspray-ről

A közelmúltban jelentette be a bécsi Cebina cég, hogy a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal összefogva dolgoznak egy koronavírus elleni orrspray fejlesztésén.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre válaszolt Rusvai Miklós a Borsnak.

Azt hangsúlyozta, hogy ez nem egy csodaszer, ami gyógyít, hanem a tüneteket csökkenti és a betegség lefolyását könnyítheti meg.

Az orrspray az eddigi eredmények alapján néhány nap alatt kipucolja a vírust a szervezetből. A virológus arra figyelmeztet: a készítmény nem a vírust öli meg, de a tüneteket hatékonyan csillapítja, mulasztja el – írja a portál.

Segítheti majd a gyorsabb felépülést
Fotó: Shutterstock

 

Az allergiaellenes orrspray, ami hatásosnak ígérkezik a koronavírus legyőzésében, már a humán klinikai vizsgálati fázisban tart. Az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó szérumot évek óta alkalmazzák az allergiás betegségek kezelésében. A cég vezérigazgatója elárulta, hogy a PCR-teszten pozitív mintát adók között azt tapasztalták, hogy a szer pár nap alatt képes eltávolítani a szervezetükből a vírust – írták róla korábban.

„Ez egy allergia elleni orrspray, amely tulajdonképpen tüneti kezelés” – magyarázta a Borsnak Rusvai Miklós.

„Ez azt jelenti, hogy nem a kiváltó okot, a fertőzést szünteti meg, hanem a nyálkahártyaduzzanatot, orrfolyást, orrdugulást, légzőszervi tüneteket, amik kísérő tünetei a betegségnek.

Tehát nincs speciális vírusellenes hatása. Továbbra is az oltás az, ami megvéd a fertőzéstől!” – hangsúlyozta Rusvai Miklós.

Azaz az osztrák–magyar fejlesztésű szer nagy segítséget jelenthet azoknak, akik már megfertőződtek, ám a vakcinát nem váltja ki, annak felvételét is mindenkinek javasolja a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!