Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.08.26. 16:19

Beindult, de ez még nem a nagyszüret

<p>Az előrejelzéseknek megfelelően, legalább három héttel korábban szüretelnek Hegyalján</p>

Mád, Tolcsva -

A szokatlanul meleg nyár a szőlősökre is kihatással van, szombaton már sok helyen szedték a korábban érő, illetve a csemegeszőlőket a Tokaj-hegyaljai lankákon. Ezzel egy időben megkezdte a felvásárlást a Tokaj Kereskedőház Rt.Tolcsván, és Mádon a Promontorbor Szőlészeti és Borgazdasági Rt. Mint arról korábban beszámoltunk, a történelmi borvidék egyes településein tarolt a fagykár, ezért az átlagostól mintegy harminc százalékkal kevesebb termésmennyiséget jósolnak a szakemberek.

Aszús kérdés

A megmaradt szőlők minőségével nem lesz gond, ám kérdés, lesz-e számottevő aszú az idén, ugyanis a csapadékhiány miatt nem bírnak beduzzadni a szemek, nem reped fel a bogyók héja, nem tud megtelepedni a töppedésért felelős gomba. Egy biztosnak tűnik, időjárási következmények sokasága idézi elő, hogy magasabbak lesznek a felvásárlási árak, például a sárgamuskotály kilójáért száz forintot, a csemegéért hetvenet adnak tizenöt mustfok fölött. Az árak alakulását persze befolyásolja az is, hogy megnőtt a kereslet a tokaji borok iránt.

Serfőző László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!