Időszaki kiállítás

2021.11.26. 08:43

Zászlók és levelek a szabadkőművesség múzeumában

A nagyközönség mától jövő év szeptember 30-ig láthatja a nagyváradi szabadkőművesség múzeumában (Rulikowski/Armatei Române utca 4. szám) azt az időszaki kiállítást, melyen a Román Nemzeti Nagypáholy két eredeti, 1923-ból való zászlaja és a nagyváradi László király szabadkőműves páholy levelezéséből néhány dokumentum van kiállítva az állandó tárlat tárgyai mellett.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A sajtó számára már csütörtökön délután megnyitót tartottak, melyen jelen volt dr. Cristian Anița, a Román Országos Levéltár igazgatója és Arina Moș, Nagyvárad alpolgármestere. A megjelenteket házigazdaként Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke köszöntötte. Elhangzott, hogy a László király páholy nagyon sok dokumentumát őrzi a megyei levéltár, ezek közül restauráltak néhányat és állítanak most ki. Angela Lupșea bejelentette, hogy jövő év február 2-án tartják meg Nagyváradon a László király páholyról szóló nemzetközi konferenciát. Arina Moș alpolgármester gratulált a kiállítás létrehozóinak, majd megjegyezte, hogy a mostani „érdekes” időkben a kultúrának nem szabad eltűnnie az életünkből, épp ellenkezőleg, minél több szép eseményre van szükség, és a váradi önkormányzat támogatni fogja a jövőben is a mostanihoz hasonló együttműködéseket és eseményeket.

Együttműködés

Cristian Anița elmondta, hogy a két most kiállított zászló az országos levéltárban porosodott közel hetven évig, amióta a Bukaresti Nagypáholy felfüggesztette tevékenységét. Az igazgató kifejezte örömét, hogy Nagyváradon állítják ki először ezeket a zászlókat, annál is inkább, mert az országban itt nyílt meg az első, a szabadkőműves mozgalmat bemutató múzeum. Hozzátette, hogy Bukarestben 350 a szabadkőművességhez kapcsolódó dossziét lehet tanulmányozni, de a Bihar megyei területi szolgálatnál is számos dokumentum lelhető fel. Ez utóbbiakról Mihai Gheorghiță, a megyei levéltár vezetője elmondta, hogy a László király páholyról több mint 16 ezer lapnyi dokumentumot őriznek, ezek közül a legrégebbi 1872-ből származik és a páholy megalapítására vonatkozik. A dokumentumok túlnyomó többsége magyar nyelven íródott, de vannak köztük német és francia nyelvű dokumentumok, továbbá román nyelven írt levelek is. Az iratok most restaurálás alatt állnak, és legkésőbb két év múlva már tanulmányozhatók lesznek a levéltár olvasótermében. Az esemény végén a műemlékvédő alapítvány és az országos levéltár együttműködési egyezményt írtak alá, amelyben vállalják, hogy folytatják az idén januárban megkezdett együttműködésüket.

Iratok

Annak ellenére, hogy a kiállított dokumentumok restauráláson estek át, sok, a vitrinek mögé kihelyezett dokumentum egyáltalán nem, vagy csak nehezen olvasható. Az egyik legérdekesebb dokumentum, amit sikerült elolvasni, Tabéry Géza író felvételi kérelme, illetve az impériumváltás után tevékenységét újrakezdő nagyváradi szabadkőműves páholy 1929-ben kelt levele a Nagyváradi Református Egyházhoz, melyben azt kérik az egyháztól, hogy szolgáltassa vissza nekik a megőrzésre átadott értéktárgyakat, készpénzt, valamint a Várady Zsigmond alapítványi vagyont. A most megnyíló kiállítás 2022. szeptember 30-ig látogatható. A belépő felnőtteknek 10, gyerekeknek és 10 főnél nagyobb csoportoknak 5 lej. Látogatási idő: keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!