Felújítás

2020.01.11. 10:24

Nappali központ és szociális konyha Diószegen

Az év első munkanapján elkezdték Diószeg központjában a hajdan szülészetként működött épület felújítását.

Rencz Csaba

Az 50-es években épített ingatlan állaga az idők során igen leromlott, hasonlóan a volt pékségéhez. Utóbbit is felújították (ahogyan arról annak idején beszámoltunk), s már része a helyi közösségi életnek, magyarázta kérdésünkre Mados Attila. A község RMDSZ-es polgármestere ismertette, mi a tervük a felújítandó épülettel: „Diószegre, mint a vidéki települések zömére jellemző a lakosság elöregedése. A fiatalok elvándorolnak, így az idősek sok esetben egyedül élik mindennapjaikat. Ezen szépkorúak számára gondolta Diószeg önkormányzata, hogy egy közösségi teret hoz létre, kifejezetten az idősek nappali tartózkodási igényeinek megfelelően.” A központban megteremtik a feltételeket az idősek számára, hogy visszakapcsolódhassanak a közösségi „vérkeringésbe”, ez az egyedülálló szépkorúak esetében elszigetelődésük megelőzését jelentheti. Lehetőség lesz felügyelet mellett a mozgásra, a fizikai erőnlét javítására, illetve különböző, a település számára értékes, egyben érdekes tevékenységekben részt venni.

A munkálat a tetőzet bontásával kezdődött

Hosszútávú stratégia

A központban biztosítják az azt igénybe vevőknek meleg ebéd elfogyasztását, akiknek pedig a mozgás nehézséget okoz, vagy éppenséggel mozgásképtelenek, lehetőség lesz napi ebéd kiszállítására. Mados Attila hangsúlyozta: a központ kialakításakor a fogyatékos szépkorúak igényei is fontos szempontot jelentenek, hiszen nekik a többiekével egyenértékű szolgáltatást, komfortot fognak biztosítani.

Az új központ látványtervének egy részlete

A központ napi befogadóképessége legtöbb hatvan fő, a pályázat megvalósításával újabb öt munkahely fog létrejönni, amivel a munkanélküliség csökkentéséhez is hozzájárulnak. „Ez a központ is egy hosszútávú stratégiába illeszkedik, amelynek a fő célja az idősek életkörülményeinek javítása, minél tovább a diószegi közösség aktív, hasznos tagjainak tudni őket”, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az építést megelőző bontásból származó, még használható építési anyagokat értékesítik, a bevételt pedig jótékony célra fordítják: felajánlják az érkörtvélyesi Ölyüs Noel gyógykezelésének támogatására.

Borítókép: a múlt század derekán emelték az épületet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!