Bihari Napló

2020.03.26. 08:51

Művészettel a koronavírus ellen

Amint arról már a korábbiakban beszámoltunk, a Partiumi Keresztény Egyetemen is áttértek az online oktatásra. Az otthonaikba szétszéledt egyetemi hallgatókat azonban nemcsak a tanulással szeretnék összetartani, a képzőművészeti szakon különleges „kihívás” indult.

János Piroska

ANTI COVID-19 pARTium projekt! Mert a munka nem ÁRT címmel indult útjára pár nappal ezelőtt az a felhívás, amelyben arra kérik az egyetem hallgatóit, hogy küldjenek be olyan rövid videókat, fotókat vagy giffeket, amelyek arról tanúskodnak, hogyan dolgoznak, tanulnak otthon, hogyan készülnek a vizsgákra, államvizsgára. „Mutassuk meg a vírusnak, hogy habár koronája van, nem ő a király” – olvasható a felhívásban. A beküldött munkákat a képzőművészeti szak Facebook-oldalára töltik fel, aki két hét után a legtöbb „szavazatot”, azaz lájkot kapja, egy 300 lejes nyomtatási lehetőséget nyer a PKE képzőművészeti szakától. Bár az első projekt leginkább a képzőművészetis hallgatókat szólítja meg, a felhívás kezdeményezője, Balázs Zoltán tanszékvezető (PKE, Művészeti Tanszék) szeretné, ha más szakok is hasonló közösségépítő feladatokat indítanának.

„Ne csak az online oktatás töltse ki a mindennapjainkat, hanem az akadémiai közösségünk szervezése is. Megmutathatjuk most, hogy igenis egy szolidáris, összetartó közösség vagyunk, szembenézünk a kihívásokkal és nem futamodunk meg. Legyünk kreatívak és felelősek, most olyan helyzet van, amikor minden jó szándékra és energiára szükség van. Ha most megmutatjuk, hogy kik is vagyunk, később büszkén gondolunk majd vissza a helytállásunkra. Fogjunk össze, építsük tovább közösségünket, ahogy eddig is tettük” – áll az egyetem rektorához intézett nyílt levelében. Megkeresésünkre a tanszékvezető elmondta: a kezdeményezés által szeretnék valamiképpen pótolni a személyes találkozást a szakon belül, eképpen a diákok ráláthatnak egymás munkájára, motivációs forrás is lehet, és nem utolsósorban a kreativitás segíthet leküzdeni a járványhelyzet miatt kialakult szorongást.

KÉPSZ. Bartis Bálint Home Office című alkotása

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!