Szoboravatás

2020.09.08. 11:40

Mellszobrot állítottak a köztiszteletnek örvendő tanárnak

A hegyközcsatári Benedek Elek Általános Iskola köztiszteletnek örvendő tanárának, Bayer Elemérnek állítottak szobrot a csatáriak az iskola kertjében.

A szigorú járványellenes szabályok betartásával gyülekeztek csütörtök délelőtt az egykori tanítványok, az iskola tanárai, nevelői, egyházi és közméltóságok, hogy szobrot avassanak Bayer Elemérnek, a hegyközcsatári Benedek Elek Általános Iskola egykori tanárának, aki a településen eltöltött évek alatt hatalmas mértékben járult hozzá a közösség kulturális és társadalmi életéhez. Sztankovics Gyula, a Hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal kultúrreferense elmondta: a szoborállítás gondolata már régebben megfogalmazódott, most jött el az ideje a megvalósításnak, az RMDSZ-es vezetésű Bihar Megyei Tanács jóvoltából, egy kulturális pályázat megnyerésével. A szobrot Deák Árpád szobrászművész készítette nagy aprólékossággal, olyannyira, hogy szinte élethűen adja vissza Bayer Elemér képmását, a tanárét, aki csak tette a dolgát annak idején, amikor „még a falnak is füle volt” – hangzott el a méltatásban.

A szoboravatáson jelen volt Szabó József, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje, Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke, Bónisz Sándor, Hegyközcsatár község polgármestere, volt tanítványok, jelenlegi tanárok, nevelők. A családot Bayer Elemér unokája és dédunokája képviselte, hiszen súlyosan beteg lánya hat nappal a szoboravatás előtt adta vissza lelkét Teremtőjének, de még megélte, hogy láthassa apja mellszobrát.

A szoboravatón elsőként Bodor Zoltán plébános, majd Miklós Csaba Péter református lelkipásztor mondott áldást, akiket Oros Erikának, az iskola igazgatójának laudációja követett. Ebből kitűnt, hogy Bayer Elemér különös hatással volt a fiatal nemzedék képzésére és oktatására, nagy tudással felruházott tanár volt, „…aki becsülte a kultúrát, őszinte, bölcs ember volt, kitartóan igyekezett mindig jót tenni családjával, diákjaival, munkatársaival, a közösséggel, amelyben élt, és akiket szeretett. Bayer Elemér egész életében szeretetből cselekedett, s tetteivel szebbé tette a körülötte lévők életét, mély nyomot hagyva családja, tanítványai, munkatársai, barátai és a közösség szívében” – fogalmazott Oros Erika.

Szabó József, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje elismeréssel szólt a csatáriak kezdeményezéséről, hogy megbecsülik azokat, akik kiemelkedő munkássággal járultak hozzá a település közösségének formálásához, építéséhez, akik szeretettel, önzés nélkül segítik a környezetükben élőket. Bónisz Sándor polgármester az erkölcsi és anyagi segítségért mondott köszönetet mindazoknak, akik bármivel is hozzájárultak ahhoz, hogy szobrot avathattak a köztiszteletben álló tanárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!