Hittanverseny

2020.01.20. 13:30

Hivatások nyomában: „Mi egy nagy csapatot alkotunk”

Január 17–19. között XIV. alkalommal rendezte meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Római Katolikus Püspökség a Hivatások nyomában elnevezésű országos hittanversenyt. Az első helyen a Szent László Líceum csapata végzett.

P. Nagy Noémi

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg a tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában is szereplő Hivatások nyomában elnevezésű országos szintű római katolikus hittanversenyt, melyre idén is tíz partiumi és erdélyi középiskolából érkeztek diákcsapatok. A program célja, hogy a fiatalok jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeit, az ő Istennek és felebarátnak szentelt életük mélységét, szépségét és értékét. Idén Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly és Boldog Brenner János életét és munkásságát kellett tanulmányozzák a diákok. A háromfős, IX–XII. osztályos tanulókból álló csapatok egyik feladata az volt, hogy készítsenek egy öt-tíz perces interjút olyan – lehetőleg a környezetükben élő – személlyel, akinek az életében meghatározó szerepet játszik az eucharisztia, továbbá egy öt perces jelenettel is készültek, amelyben a tematikában szereplő valamelyik szent életének egy eseményét elevenítették fel. A tulajdonképpeni versenynek a Szent László Líceum adott helyet, a szentmisével egybekötött nyitóünnepséget szombaton reggel tartották meg a szervező iskola kápolnájában. Ezután került sor az írásbeli feladatok megoldására. A verseny mellett egyébként számos közös programon vehettek részt a diákok és a tanárok.

Díjkiosztó

A díjkiosztó ünnepséget ugyanaznap délután tartották meg a püspöki palota dísztermében. A jelenlevő meghívottakat és diákokat Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte, majd Zalder Éva tanárnő értékelte ki a kisfilmeket és a színdarabokat, arra buzdítva a tanulókat, hogy merjék belevinni az alkotásokba a fiatalos lendületet és az eredetiséget, a videók esetében játsszanak a technikai lehetőségekkel és ne féljenek segítséget kérni tanáraiktól. Konrád Katalin, a Szent László iskola igazgatója az írásbeli feladatokat összegezte, kiemelve, hogy mindenki igyekezett az elsajátított ismereteket minél jobban visszaadni. Florin Negruțiu szaktanfelügyelő örömét fejezte ki, hogy a verseny összegyűjti az ország katolikus teológiai iskoláinak tanulóit, akiknek így lehetőségük van megismerni egymást. Böcskei László megyés püspök köszöntőjében kiemelte, hogy az esemény inkább egy találkozó, mint verseny, amelyen az ország magyar nyelvű katolikus tanintézményei vannak jelen és bizonyítják, hogy az iskolákban komoly munka folyik. „A találkozó üzenete, hogy mi egy nagy csapatot alkotunk, egy közös úton haladunk, ami segít eljutni a célhoz. A Jézussal való kapcsolatunk segít minket abban, hogy kapcsolatban maradjunk egymással” – mondta el a püspök, majd a négy kiválasztott személyiség életét ismertette röviden. A versenyt hivatalosan Ozsváth Judit egyetemi oktató beszéde zárta.

Díjazottak

A nyertes csapat diákjai, Pál Anasztázia, Aszalós Antónia és Kovács István-László a felkészítőjükkel, Benedek Ramónával

A beszédek után kihirdették az eredményeket is. Első helyezést ért el a Szent László Líceum csapata, másodikok lettek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum csapata állhatott. A Premontrei Öregdiákok különdíját a szatmári Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum és a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum csapatai kapták. A Szent László iskola különdíját a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum és a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Technológiai Líceum csapata vehette át. Dicséretben részesült a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata.

6Szentlaci1 – A nyertes csapat diákjai, Pál Anasztázia, Aszalós Antónia és Kovács István-László a felkészítőjükkel, Benedek Ramónával

6szentlaci2 – Tizennegyedik alkalommal szervezték meg a Hivatások nyomában elnevezésű országos szintű római katolikus hittanversenyt

6szentlaci3 – Pillanatkép az írásbeli vizsgáról: a versenyre idén is tíz partiumi és erdélyi középiskolából érkeztek diákcsapatok

Fotók: Micaci Cristian

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!