Gyerekek segítenek gyerekeket

2019.12.12. 11:57

Hétezer ajándékcsomag Németországból

Tavaly négyezer, idén már hétezer ajándékcsomag talált gazdára az Érmelléken, Bihar megye más tájain, sőt, Szatmár megyében is egy németországi szervezetnek köszönhetően.

Rencz Csaba

 

A Round Table Deutschland nonprofit szervezet 16 évvel ezelőtt kezdte a projektet, melynek neve: Kinder helfen Kindern (Gyerekek segítenek gyerekeket), melynek során német gyerekek csomagolnak egy cipősdoboznyi „szeretetet” szegényebb országokban élő gyerekeknek. Azóta több mint 1 millió csomagot gyűjtöttek, tavaly 156.237 darabot, melyeket Romániába, Bulgáriába, Moldáviába és Ukrajnába szántak akkor.

„Tavalyelőtt télen ismertem meg a szervezet tagjait a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon korábbi vezetőjének, Kovács Ágnesnek köszönhetően. Náluk táboroztunk a tavaly nyáron a Rajna parton, amikor is úgy döntöttek, hogy a szatmári konvojtól kettéválva tavaly már az érmihályfalvi és környékbeli településekre is eljönnek, és minden gyereket megajándékoznak” – magyarázta András Ildikó, az érmihályfalvi Bank utcai, ugyancsak a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Iskolaház vezetője, annak okán, hogy a németországi ajándékok idén is eljutottak az Érmellékre, de tovább is mentek: jártak Érmihályfalván, Érsemjénben, Érselénden, Érkenézben, Értarcsán, Éradonyban, Gálospetriben, Asszonyvásárán, Kiskerekiben, Érkeserűben, Érkörtvélyesen, Ottományban, Szalacson, Székelyhídon, Diószegen, a Szatmár megyei Piskolton és Mezőpetriben, illetve bekopogtak Bihar megye minden „szentferences” gyerekotthonába, ide értve a szalontait és a váradit is. A mintegy hétezer csomag szétosztására öt nap állt rendelkezésre, így a felsorolt települések számát tekintve el lehet képezni, mennyire megterhelő, ugyanakkor örömteli munka volt, amit végeztek.

A hétfős német delegáció szállása a székelyhídi otthonban volt, az ajándékokból óvodások és I–VIII. osztályosok részesültek. András Ildikó elmondta: „Hajnaltól késő estig pakoltuk a dobozokat le s fel a nagy kamionra, és útbaigazítani is kellett, mivel a vendégek nem beszéltek magyarul. Nagy munka volt ezt összehozni, de megérte mottójuk jegyében, ami: Legyen boldog minden gyermek!”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!