Advent

2019.12.03. 09:19

Fellobbant az első gyertyaláng

Idén is közös gyertyagyújtásra hív és vár minden váradit az adventi időszakban a Szent László Egyesület. Az adventi koszorú első gyertyáját december 1-jén gyújtották meg.

P. Nagy Noémi

Ahogyan a nagyváradiak az elmúlt években megszokhatták, idén is kihelyezték az adventi koszorút a Szent László templom mellett, a gyertyákat pedig vasárnaponként közös imádkozással, énekléssel egybekötve gyújtják meg. Az első gyertyát december 1-jén, vasárnap este lobbantotta lángra Pék Sándor esperes, a Szent László-templom plébánosa. Az egybegyűlteket Moldován Gellért, a program szervezője köszöntötte, aki elmondta, hogy a Szent László Egyesület immár negyedik éve szervezi meg a közös gyertyagyújtást, a kihelyezett koszorút pedig lehet minden nagyváradi adventi koszorújának nevezni. „Az advent az Úr eljövetelére való felkészülés időszaka, az első kis pislákoló gyertyaláng kezdi eloszlatni a sötétséget. Mindannyian vigyük haza lelkünkben ezt a fényességet, hogy ragyogja be lelkünket, és hogy tudjunk felkészülni karácsony szent ünnepére.

Fotó: Alexandru Niţescu

Pék Sándor az alkalmon megáldotta és megszentelte az adventi koszorút, majd meggyújtotta az első gyertyát. „Te vagy az a fény, ami eloszlat minden sötétséget. Segíts minket, hogy egyre jobban szeressünk, és egyre nagyobb buzgalommal törekedjünk hozzád” – kérte imádságban Pék Sándor. „Azért gyújtjuk meg a Krisztust jelképező lángot, hogy az ő fénye elűzzön minden sötétséget életünkből. Nem elég csupán a koszorún meggyújtani a gyertyát, hanem a mi szívünkben is, hogy Krisztus fényében járhassunk egész életünkben” – tette hozzá a plébános. A meghitt pillanatot követően adventi kórustalálkozóra került sor a nagyvárad-réti református templomban, ahol hét kórus lépett fel. A tervek szerint a következő adventi vasárnapokon Tőkés László, volt református püspök, Kardos József unitárius lelkész, és végül Nacsádiné Csuka Melinda református lelkész végeznek igei szolgálatot, majd gyújtják meg a gyertyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!