Hőenergia

2020.07.27. 09:51

Csökkent az előállítási költség, jól jártak a vállalkozók

Jól járnak a nagyváradi vállalkozások azzal, hogy csökkent a városban a hőenergia előállítási költsége, így ugyanis a cégek is kevesebbet fizetnek a fűtésért. A lakossági hőenergia számlázási ára változatlan marad.

Pap István

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) megállapította a nagyváradi Hőerőmű által termelt hőenergia új előállítási költségét, melynek alapján a nagyváradi önkormányzat megállapítja a számlázási árat. A lakossági hőenergia előállítási költsége alig módosult: a Hőszolgáltató Vállalat hőközpontjaihoz tartozó fogyasztók esetében 320,23 lejről 323,63 lejre, a saját hőközponttal rendelkező fogyasztók esetében pedig 255,55 lejről 258,39 lejre emelkedett a gigakalóriánkénti előállítási költség. A nagyváradi helyi tanács pénteki döntése értelmében a város a költségemelkedés mértékével növeli a lakossági hőenergiafogyasztás szubvencióját, azaz a váradi magánszemélyeknek továbbra is 248,02, illetve 276,15 lejt számláznak ki gigakalóriánként.

Több mint tíz százalék

Ha a magánszemélyek nem is éreznek meg semmit ebből a változásból, a vállalkozások kifejezetten jól járnak, ugyanis a nem lakossági hőenergia előállítási költsége jelentősnek mondható mértékben csökkent. A saját hőközponttal rendelkező nem lakossági fogyasztók esetében az előállítási költség 310,96 lejről 258,39 lejre csökkent, ez 52,57 lejjel, azaz 16,91 százalékkal kisebb összeg, míg a Hőszolgáltató Vállalat hőközpontjaihoz csatlakozott gazdasági egységek számára a hőenergia-előállítás 458,87 lejről 404,75 lejre csökkent, ez 54,12 lejjel, azaz 11,79 százalékkal kevesebb pénz, amit a nem lakossági fogyasztóknak fizetniük kell gigakalóriánként, ők ugyanis nem kapnak önkormányzati támogatást.

Nagyobb kedvezményt!

A napirendi pont vitáján Liviu-Mihai Sabau Popa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője bejelentette, hogy pártja tartózkodik a tervezet megszavazásakor, megítélésük szerint ugyanis a mostani árcsökkenés lehetőséget nyújtana a városvezetésnek arra, hogy növelje a lakossági hőenergia-fogyasztás szubvencióját. Javaslatát azzal indokolta, hogy Kolozsváron sokkal nagyobb a fizetések, mint Nagyváradon, az ottani önkormányzat mégis nagyobb mértékben támogatja a lakossági hőenergia-fogyasztást, mint Nagyvárad. Válaszában Florin Birta alpolgármester kampányjavaslatnak minősítette Sabau-Popa felvetését, majd hozzátette, hogy a hőenergia-árat az illetékes hatóság állapítja meg a helyi önkormányzattól és az emberek fizetésétől függetlenül. A tervezetet végül a PSD tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!