Koronavírus Biharban

2020.07.31. 19:10

Vissza minden: újra egységes irányítás alatt a Bihar megyei kórházak

A nagyváradi dr. Gavril Curteanu városi kórház ismét a megye koronavírus-kezelő egészségügyi intézménye lesz, dr. Gheorghe Carp pedig visszaveszi Bihar megye egészségügyi intézményeinek koordinálását.

Pap István

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt Bihar megyében az új koronavírussal fertőzött betegek száma, ami nagy aggodalommal tölti el a hatóságokat, mondta pénteki Facebook-üzenetében Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa. Kiemelte, hogy csak az elmúlt héten százötvennel emelkedett megyénkben a fertőzöttek száma. Ebből kifolyólag a megyei katasztrófavédelmi bizottság pénteki ülésén arról döntött, hogy visszaállítják a vírus megfékezése érdekében márciusban felállított rendszert. Eszerint visszatérnek az egészségügyi intézmények központi irányításához, azaz Bihar megyében miden állami fenntartású kórház egységes irányítás alá kerül, a tevékenység koordinátora dr. Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei kórház igazgatója lesz, és a nagyváradi dr. Gavril Curteanu Coposu utcai épülete lesz az az egészségügyi intézmény, ahol az új koronavírussal fertőzött pácienseket kezelni fogják. Ez a rendszer lesz érvényben mindaddig, amíg nem stabilizálódik a helyzet, tette hozzá Țiplea. Maga Carp doktor azt hangsúlyozta, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket a Curteanu kórházban fogják kezelni, az ottani osztályok egy részét a nagyváradi katonai kórházba költöztetik át, amely ún. támogató kórház lesz, tehát ez utóbbi egészségügyi létesítményben nem fognak fertőzött betegeket kezelni. A sürgősségi eseteket és az onkológiai műtéteket a megyei kórházban fogják ellátni, illetve elvégezni.

Aggasztó

A továbbiakban Carp kifejtette, hogy nem csak a páciensek, de az egészségügyi dolgozók egészségi állapota is aggodalomra ad okot. Elmondta ugyanis, hogy több szabadságról visszatérő egészségügyi dolgozó tesztje pozitív lett, akiket betegségük idején nem lehet foglalkoztatni. Éppen ezért az orvos elárulta: fontolgatják azt, hogy megtiltsák az egészségügyi dolgozóknak azt, hogy szabadságra menjenek, egyelőre csak felkérik őket, hogy lehetőleg ne menjenek szabadságra, és ne tegyék ki magukat a fertőzés veszélyének, mert ha nagy arányban megfertőződnek, az a kórházak működését is negatívan befolyásolja majd. Végezetül kifejezte reményét, hogy az elkövetkező időszakban is úgy fognak tudni teljesíteni, mint a március-május időszakban, majd hozzátette, a járványhelyzet alakulásának függvényében újabb intézkedéseket fognak bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!