Bihar hírei

2017.10.02. 09:37

Új pisztoly-radarok, és drogteszt

Pénteken sajtótájékoztatót tartott Alin Haniș megyei rendőrfőnök és Ioana Indrieș Bihar megyei rendőr-felügyelőség tisztje, a sajtótájékoztatón három nagyobb témát érintettek.

Pénteken sajtótájékoztatót tartott Alin Haniș megyei rendőrfőnök és Ioana Indrieș Bihar megyei rendőr-felügyelőség tisztje, a sajtótájékoztatón három nagyobb témát érintettek.Bihar megyének már öt lézeres pisztoly-radara van, tudhattuk meg a sajtótájékoztatón, egyet az élesdi önkormányzat vásárolt, kettőt a nagyváradi önkormányzat és a rendőrség további két radar-pisztolyt kap meg a héten a margittai és a váradszentmártoni önkormányzatoktól. Alin Haniș megyei rendőrfőnök elmondta, hogy a héten mind az öt pisztoly-radart működésbe helyezik, nappal és éjjel is használni fogják. Hozzátette, hogy ezek használatának célja nem az, hogy minél több büntetést adjanak, hanem az, hogy megelőzzék a baleseteket, két radar-pisztoly teljesítménye egyenlő tíz fix radaréval, tette hozzá. Amióta az új radarokat használják Élesd környékén, azóta csökkentek azon a környéken a súlyos balesetek számai, ezt szeretnék elérni egész Bihar megye területén, elsőként azokon a területeken fogják használni az új pisztoly-radarokat, ahol sok baleset történik.

Drogteszt

Egyre több olyan sofőrt kapnak el, akik pszichoaktív szerek hatása alatt vezetnek, 2013-2016 között csupán 3 ilyen eset volt, ebben az évben pedig már 16. Az ittas sofőröket könnyebb kiszúrni, bizonyítani ittaságukat, a kábítószeresekkel más a helyzet, mondta el Alin Haniș. A Nagyváradi Megyei Kórház és a Belényesi Kórház ennek érdekében olyan készüléket vásárolt, mellyel tesztelni tudják a drogfogyasztást vizeletteszttel és nyálteszttel is. Az utóbbi teszt akár 5 perc alatt 8 féle kábítószert ismer fel, etnobotanikus szereket, magas és nagyon magas veszélyű drogokat is. Haniș elmondta, hogy hamarosan a megyében több kórház fog teszteket vásárolni.

Bűnmegelőzés hete

Ismét megszervezik a Bűnmegelőzés hete elnevezésű kampányt Nagyváradon, a programot Ioana Indrieș ismertette. A rendezvényt évente kétszer szervezik meg, már 12 éve, célja a bűnmegelőzésre való felhívás, ezúttal október 2-6 között zajlik. Tevékenységeket szerveznek Nagyváradon, Margittán, Belényesben, Nagyszalontán, Élesdben, Székelyhídon, Vaskohszikláson, Diófáson és Érmihályfalván, valamint vidéki iskolákban előadásokat, foglalkozásokat tartanak a helyi rendőrök. Mindennapnak adott témája van, ma a fiatalkori bűnözés megelőzéséről lesz szó. A nagyváradi Iuliu Maniu görögkatolikus líceumban 9 órai kezdettel lesznek programok, illetve a rendőrök más, nagyváradi iskolákba is ellátogatnak. Kedden a kiskorúak védelme érdekében tartanak előadásokat a nagyváradi Művészeti Líceumban, illetve 12 órai kezdettel a nagyváradi várban (E épület, 1. emelet) bemutatják az Erőszak elleni üzenetem című brosúrát. Ezen a napon is több iskolákan lesznek előadások. Szerdán a lopás megelőzése lesz a téma, a nagyváradi vasútállomáson, és a nagy piac környékén a rendőrök informálni fogják az utazókat és a járókelőket. Továbbá ugyanezen a napon 13 órai kezdettel a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség dísztermében találkozót szerveznek a lakóközösségek képviselőinek, a lopás, betörés megelőzése lesz a téma. Csütörtökön 13 óra kezdettel a nagyváradi várban található R&R könyvesboltban a Lampas Alapítvány és a Smiles Egyesület közreműködésével a Családon belüli erőszak címmel tartanak foglalkozásokat. Pénteken az alapvető közlekedési szabályok ismertetésére kerül sor, több városi és vidéki iskolában tartanak majd előadásokat a rendőrök.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!