Tűzoltó

2020.09.13. 10:28

Tűzben edzett önkéntesek

Önkéntes tűzoltóknak tartanak felkészítőket a diószegi kiképzőállomáson. A szalacsi önkéntes tűzoltók először július végén, majd augusztusban, illetve legutóbb az elmúlt vasárnap vettek részt ilyen jellegű képzésen.

Szűcs György

Korábban Magyarországról érkeztek segítők, köztük az a Csóka Károly, aki a szomszédos ország önkéntes egyesületeit koordinálja. Ezeken a felkészítőkön elsősorban elméleti tartalmakat ismerhettek meg a résztvevők, míg a mostani érmelléki bázis a gyakorlati tevékenységre fekteti a hangsúlyt. Elsősorban tűzoltási metódusok bemutatásáról és gyakorlásáról van szó, de korábban az újjáélesztés helyes megkezdéséről is tanulhattak az önkéntesek.

Az elmúlt hétvégén két érdekesebb „kamrában” is kipróbálhatták magukat a vállalkozó szelleműek. Az egyik ilyen inkább egy többszintes ketrecre hasonlított, amit csúszva-mászva kellett teljesíteni. Hogy még érdekesebb legyen a feladat, ezt teljes felszerelésben és vakon kellett abszolválni. A felszerelés súlya mintegy 15–20 kilogramm, ebben benne van az oxigénpalack és a tűzálló ruha súlya. A „labirintus” három szintű és, hogy a tájékozódási képességük fejlődjék, csak tapogatás útján lehetett továbbmenni, így kellett kideríteni, hogy le vagy fel, balra vagy jobbra vezet a kiút. Menet közben pedig váratlan akadályokra is számítani kellett, ugyanis az túl „könnyű” lett volna, hogy még mielőtt a delikvens elindulna, kintről megjegyezné, hogy merre kell a „ketrecben” haladni. Kiegészítésnek magukon hurcolták azt az oxigénpalackot is, amin keresztül levegőt kaphattak.

A másik gyakorlat kívülről is látványos volt. Erre többet is készültek. Elöljáróban megittak mintegy másfél liter vizet, mivel olyan helyre vitték őket, ahol 600 és 800 fok közötti volt a benti hőmérséklet. Egy speciális kamrába, amiben tüzet gyújtottak, és nagyon ajánlatos volt ülve maradni, mivel ott kevésbé volt meleg és füst. A kamrában rakott tűz során látszott, hogy merre halad a sűrű füst, nagyjából milyen távolságról lehet megközelíteni a tűzfészket és hogyan kellene a helyiségben levő tűzoltóknak viselkedniük. Nem tartott túl sokáig, mintegy 20 perc volt az egész, az viszont mindenkinek világossá vált, hogy oxigénpalack és védőruha nélkül nem bírná odabent túl sokáig, sem a füstöt, sem pedig a meleget.

A gyakorlatok végén egy sokkal inkább kontroll alatt tartott tűzé lett a főszerep egy szerény kis sátorban. Itt főtt meg szépen lassan, gázlángon a bográcsos, ami belülről fűtötte fel a tűzben próbált önkénteseket.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!