Bihar hírei

2017.08.24. 14:13

Több mint százezer lejes bírságok

Élelmiszerekkel és sertésekkel kapcsolatos ellenőrzéseket végzett egyebek mellett az elmúlt hetek során a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA)

Élelmiszerekkel és sertésekkel kapcsolatos ellenőrzéseket végzett egyebek mellett az elmúlt hetek során a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA)Mivel kánikulában gyorsabban romlanak az élelmiszerek és a szokásosnál is jobban kell vigyázni a higiéniai feltételek betartására, az elmúlt hetek során élelmiszerek árusítására és feldolgozására szakosodott cégeket ellenőrzött a DSVSA. Kilencvennégy élelmiszerpróbát továbbítottak laboratóriumi vizsgálatra. Az ellenőrzések során harmincnégy céget bírságolt meg az intézmény, összesen közel százezer lej értékben, s hatvan esetben az ellenőrzött cég tevékenységének megszüntetéséről döntött. Egyes esetekben hiányzott az állat-egészségügyi engedély, az élelmiszereket nem tárolták higiénikus feltételek között és a termelési, kereskedelmi részek sem feleltek meg higiéniai szempontból, olvasható az intézmény közleményében.

Megelőzés

Állategészségügyi szempontból tevékenységeik főleg arra irányultak, hogy megelőzzék a sertéspestis behozatalát Bihar megyébe. Felügyelték az érintett cégek működését, piacokat ellenőriztek és tájékoztattak a megelőzés érdekében betartandó szabályokról. Például fontos, hogy a farmokon dolgozók ne az utcai ruhájukban és lábbelijükben gondozzák a sertéseket, a sertések bekerített helyen legyenek, hogy ne érintkezhessenek más disznókkal, főleg vaddisznókkal. Az állatokat nem szabad a disznóhús elkészítése során keletkezett maradékokkal táplálni, s ha például a családban vadászok vannak, akik vaddisznó húst hoznak, semmiképp nem szabad az elkészítésből származó maradékokkal megetetni a család által nevelt disznókat. Nem szabad egymással pároztatni a különböző helyekről származó sertéseket és senki ne vásároljon malacot ellenőrizetlen helyről, sem olyat, amelynek hiányzik az állat-egészségügyi igazolása. A ház mellett hizlalt sertések etetéséhez ne használjanak mezőről szedett növényeket, mivel az kapcsolatba kerülhetett beteg vaddisznókkal.

Szabálytalanságok

Tizenöt Bihar megyei madárfarmnál ellenőrizték, hogy használják-e az emberre veszélyes Fipronil biocid készítményt, illetve hogy megtalálható-e a tojásokon, de azt konstatálták, hogy egyik farm sem használja ezt a vegyszert.

Az állat-egészségügyi ellenőrzések nyomán 21 bírságot szabtak ki több mint 26 ezer lej értékben, s tíz cég esetében döntöttek tevékenységük megszüntetéséről. Az állatokkal történő kereskedés, illetve az állatok szállítása során főleg hiányzó dokumentumokra, biztonsági előírások elhanyagolására, illetve bejelentetlen gyógyszeres kezelésekre derült fény.

A DSVSA ezenkívül háromszáz ellenőrzést végzett olyan farmokon, melyek működtetői uniós segélyeket igényeltek. A megyében összesen 500 ilyen ellenőrzést kell elvégezzenek abból a célból, hogy az érintettek megkaphassák az idei támogatásokat, emiatt kérik azokat, akik az ellenőrzésre kijelölt csoportba tartoznak, hogy támogassák a DSVSA szakértőit munkájuk elvégzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!