Bihar hírei

2019.06.26. 09:37

Több mint 400 táncos a Partiumi Néptánctalálkozón

Június 23-án idén is találkoztak a néptáncosok-népdalénekesek Micskén. A XVII. Partiumi Néptánctalálkozón több mint 400 táncos jelent meg. A csoportokat a Miskolczy Károly Általános Iskolában fogadták a szervezők, a Görböc Néptáncegyüttes tagjai.

Június 23-án idén is találkoztak a néptáncosok-népdalénekesek Micskén. A XVII. Partiumi Néptánctalálkozón több mint 400 táncos jelent meg. A csoportokat a Miskolczy Károly Általános Iskolában fogadták a szervezők, a Görböc Néptáncegyüttes tagjai.

A magyarlakta településen immár XVII. alkalommal szervezték meg a Partiumi Néptánctalálkozót, melyre Bihar, Arad, Szilágy megyéből, sőt, ezen túl még Magyarországról is érkeztek csoportok. Összességében több mint 20 tánccsoport lépett fel, ami több mint 400 néptáncost jelent, a zenét Veres András és Zenekara biztosította. Egész napos szabadtéri rendezvény volt, melyhez az időjárás is kegyesnek bizonyult, így eső nem kényszerítette a szervezőket arra, hogy a B tervnek megfelelően a művelődési ház adjon otthont a találkozónak. A csoportokat a Miskolczy Károly Általános Iskolában fogadták a szervezők, a Görböc Néptáncegyüttes tagjai. Megpihenhettek, majd átöltözhettek, hogy részt vegyenek a Népviseletek Parádéján, mely a főutcán való végigvonulást jelentette. Ezt össztánc zárta a falu központjában, az összetartozás jegyében. A találkozó megnyitója az iskola udvarán lévő szabadtéri színpadon volt. Elsőként Hodgyai Edit főszervező, az iskola igazgatója és a Görböc vezetője köszöntötte a táncosokat, a meghívott vendégeket és a nézőközönséget. „Örülök, hogy magyar világunk színe-java itt most összegyűlt és együtt őrizzük legszebb hagyományainkat” – hangzott el. Kosztandi Mihály polgármester beszédében kiemelte, micskeiként büszke arra, hogy ilyen rangos, szívet melengető eseményeknek adhatnak otthont. Példaként az alkotók II. Micskei Képzőművészeti Táborát és a néptánctalálkozót említette. „Együtt ünnepeljük a táncot, a múltat és a jövőt” – fogalmazott, a továbbiakban arra biztatva mindenkit, hogy a népviseletet ne csak a színpadon, de a mindennapi életben is büszkén öltsék magukra, ő személy szerint e téren jó példát mutat.

Éltetni a hagyományt

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes is megtisztelte jelenlétével az eseményt és köszöntötte az egybegyűlteket. A táncosokhoz így szólt: „Ti vagytok azok, akik az időt képviselitek. Miattatok épül a jövő, melyre készültök ti is, de építése csak a múlt ismeretével lehetséges. Hagyományaink megismerése, ápolása egyik legfontosabb feladatunk.” A továbbiakban köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak. Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő szinte minden évben jelen van a találkozón, most sem mulasztotta el azt. Köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy indul a nyári szezon, mely táncot, falu- és családi napokat, táborozást foglal magába. Gratulált és köszönetet mondott a házigazdáknak, az oktatóknak és a táncosoknak, de a szülőknek is, akik támogatják e szép hagyomány életben tartását. Kiemelt köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért évről-évre támogatja ezt a nagyszerű rendezvényt. Örömét fejezte ki, amiért a mai gyerekek már akadály nélkül tanulhatják a szép magyar táncokat. Szüleik ezt még nem tehették meg, mert az akkori rendszer ennek gátat vetett: „Akadályozott minden olyan rendezvényt, mely a mi kultúránkhoz, a mi belső lényünkhöz tartozott.” A nyitóbeszédek után rendre színpadra léptek a táncosok. A nyitótáncot a Görböc járta, de mindegyik csoport kitett magáért, és mindegyik nagy sikert aratott.

Táncházzal zárult

A műsorvezetést Erdei Sándor tanár vállalta magára, aki a hagyományt követve, időnként humorral fűszerezte a felkonferálásokat. A bemutatkozások sorát a Tánc az Ugaron immár az udvaron kovácsolta teljes egésszé, amelyben a résztvevő csoportok a Szigligeti Színház programjának eredményeként össztáncban forrtak eggyé, majd este táncházzal zárult az igen hangulatos és színvonalas találkozó. Akik igényelték, mindvégig kézműves foglalkozásokon is részt vehettek, szakértői irányítással. Akik ezt a nagyszerű találkozót megélték és tudásukkal emelték színvonalát: a Nyíló Akác, a Zajgó, a Sebes-Körös menti Pacsirták, a Gyöngyvetők, a Bodzavirág, az Ezüstperje, a Szömörce, a Galagonya, a Szentjánosbogarak, a Pitypang, a Százszorszép néptánccsoportok, a Vénkerti Általános Iskola és AMI néptánccsoportja, a Rengő Néptáncműhely, az Ibolya és az Erdőhegyi Iskola néptánccsoportja, illetve a Ciberke és a Kémeri néptánccsoport. A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap, a Communitas Alapítvány, Vámosláz község Helyi Tanácsa és a Görböc Néptáncegyüttes szülői közössége.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!