Bihar hírei

2015.10.29. 15:26

Szüreti mulatság Éradonyban

Mivel a pénz mindig kevés a kistelepüléseken (is), nem feltétlenül kellenek kétes hírnevű playback-fellépők, sokmilliós költségű falunapok a jó hangulathoz. Éradonyban szüreti mulatságot szerveztek.

Mivel a pénz mindig kevés a kistelepüléseken (is), nem feltétlenül kellenek kétes hírnevű playback-fellépők, sokmilliós költségű falunapok a jó hangulathoz. Éradonyban szüreti mulatságot szerveztek.

Éradonyban nemrég adtak át egy uniós projekt keretében felújított nagyon szép kultúrházat. Szalkai-Szabó Zsuzsa kultúrfelelős azóta is folyamatosan azon töri a fejét, hogyan lehetne az új, jól felszerelt kultúrházat minél jobban kihasználni úgy, hogy kevés költséggel minél több színt vinni az "egyhangú" falusi életbe. Kerezsi Attila értarcsai, de éradonyi illetőségű alpolgármesterrel (Éradony közigazgatásilag Értarcsa községhez tartozik) együtt arra jutottak, hogy ötletesség kérdése az egész. Mivel a pénz mindig kevés a kistelepülések esetében, nem feltétlenül kellenek kétes hírnevű playback-kes fellépőkkel fémjelzett sokmilliós költségű falunapok, lehet azoktól sokkal jobb bulikat is szervezni. A lényeg, hogy a helyiek jól érezzék magukat. Így született az ötlet, mi lenne, ha most szüret idején rendeznének egy szüreti mulatságot, olyan hagyományos módon, ahogyan a régiek tették. A fiatalok fogékonyak voltak az ötletre.

Szíves szóval hívogattak

Népviseletbe öltöztek, betanultak, jobban mondva előhívtak az emlékezetükből pár régi népdalt, amit még a nagyszüleiktől hallottak, és lehet, hogy csak minden második sorára emlékeztek, ugyanez történt a csárdással is. Nem volt nehéz, gyorsan ment minden, elvégre minden mozdulat és dallam is a génjeikben van valahol mélyen elrejtve. Aztán készítettek pár plakátot, megosztották a Facebookon, hogy mindenki tudjon a rendezvényről - ma már falun is ez a legjobb kommunikációs felület. Végül aztán szombaton jött a meglepetés: elindultak a falu utcáin összefogózkodva, énekelve és meghívtak mindenkit az ünnepségre. Gyönyörű látvány volt, ahogyan végigsétáltak a kis falu utcáin, aztán mindenütt eltáncolták a táncaikat, elénekelték a jól ismert dalokat, majd szíves szóval hívtak mindenkit az esti bálba. Mi tagadás, az idősebbeknek könnyes lett a szeme, nem gondolták, hogy látnak még ilyet Adonyban. A fiatalok meg felfedezték, hogy ez egy nagyon jó "móka". Tényleg az volt, hiszen reggelig állt a bál, a résztvevők népes serege nem bánta meg, hogy eljött. Lám, így éleszthetők újra a hagyományok. De életképesek csak akkor maradnak, ha tényleg örömet okoznak mindenkinek. Adonyban ez most sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!